«Παρούσα στις αγορές τουλάχιστον έως τον Μάρτιο του 2022 θα είναι η και μέχρι να διασφαλιστούν ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες» διαβεβαίωσε η πρόεδρος της Κριστίν Λαγκάρντ. Τούτο συνεπάγεται ότι η Κεντρική Τράπεζα θα εξαντλήσει το πρόγραμμα- μαμούθ αγοράς ομολόγων, στο οποίο μετέχουν και τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 1,850 τρισ. ευρώ.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, επισήμανε ότι διατηρούνται οι κίνδυνοι λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, παρά το δεύτερο κύμα και το lock down που ακολούθησε, η ΕΚΤ διατηρεί προς το παρόν την πρόβλεψή της για αύξηση του ΑΕΠ της ΕΕ κατά 3,9% φέτος.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της δημοσιονομικής στήριξης, υποστηρίζοντας ότι παραμένει κρίσιμη παράμετρος για την πορεία της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Κάλεσε μάλιστα τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν μεταξύ τους. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι έκτακτα φορολογικά μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις ως απάντηση στο ύφεση που προκάλεσε η πανδημία θα πρέπει, στο μέτρο του δυνατού, να παραμείνουν στοχευμένα και σε κάθε περίπτωση να είναι προσωρινά.

Η ίδια χαρακτήρισε άνιση την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη. Προσέθεσε δε ότι η δραστηριότητα στον τομέα της μεταποίησης ανακάμπτει επαρκώς, αλλά το ίδιο δεν συμβαίνει και με τον τομέα των υπηρεσιών».

Όσον αφορά στον τραπεζικό δανεισμό η Κρ.Λαγκάρντ μίλησε για αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο σχετικά με τους όρους εξυπηρέτησης των δανείων. Αντίθετα η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε περαιτέρω αύξηση της καθαρής ζήτησης από τα νοικοκυριά για δάνεια για αγορά κατοικίας στο τέταρτο τρίμηνο, παρόλο που οι τράπεζες εφαρμόζουν ακόμη πιο αυστηρά κριτήρια για τις εγκρίσεις των δανείων.