«Ο Γυάλινος Κόσμος» του Τ. Ουίλιαμς «ζωντανά» σε live streaming από το Εθνικό Θέατρο

Το  έργο του Τενεσί Ουίλιαμς, «O Γυάλινος Κόσμος» (1944) , παρουσιάζεται από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη, σε μια παράσταση η οποία θα μεταδοθεί «ζωντανά» στο διαδίκτυο, σε live streaming, το Σάββατο 23 Ιανουαρίου, στις 20:30.

Πρόκειται ίσως για το πλέον αντιπροσωπευτικό έργο του συγγραφέα, που με τη δραματουργία του σημάδεψε τη μεταπολεμική Αμερική. Στο δημοφιλές αριστούργημα του Ουίλιαμς, ο κόσμος της σκληρής πραγματικότητας συμπλέκεται με την εύθραυστη ομορφιά της φαντασίας και του ονείρου.

Ο Γ. Νανούρης αναφέρει στο σκηνοθετικό του σημείωμα:

«Έναν χρόνο σχεδόν τώρα, η ζωή μάς έδειξε πόσο εύκολα μπορούν να ανατραπούν όλα. Να ραγίσουν, ακόμα και να σπάσουν – σαν να είναι φτιαγμένα από γυαλί. Πώς ανεβάζεις λοιπόν αυτό το τεράστιο έργο μέσα στη δίνη των γεγονότων που μαστίζουν όλον τον πλανήτη; Πώς φτιάχνεις μια παράσταση φορώντας μάσκες στην πρόβα, και σε ενάμιση μέτρο απόσταση; Πώς φτιάχνεις μια σκηνή χορού στην οποία δεν επιτρέπεται να πλησιάσουν κοντά οι ηθοποιοί; Πώς κάνεις το αντίστοιχο με μια σκηνή ενός φιλιού;

»Οι ήρωες του έργου όμως, αυτό δεν προσπαθούν και εκείνοι; Να πλησιάσουν ο ένας τον άλλον· κυριολεκτικά και μεταφορικά. Να έρθουν απεγνωσμένα κοντά. Μήπως τελικά η ίδια δυσκολία της συνθήκης είναι ταυτόχρονα και η απάντηση στα τόσα ερωτήματα; Μήπως ο καθένας μας δεν ζει πια κλεισμένος στον δικό του “γυάλινο” κόσμο, όπως ακριβώς και οι πρωταγωνιστές της ιστορίας;… Είμαι σίγουρος ότι κάθε θεατής θα βρει έστω μια στιγμή του έργου, που θα του θυμίσει έστω μια στιγμή απ’ τη δική του ζωή».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε διαδικτυακά την παράσταση εδώ