Το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού, εντοπίστηκε στο Σεν Μόριτς, δημοφιλή προορισμό χειμερινών διακοπών στην Ελβετία.

Σε πολυτελή ξενοδοχεία που μπήκαν σε καραντίνα, προέκυψαν 53 κρούσματα, περιλαμβανομένων 31 περιπτώσεων του ταχέος μεταδιδόμενου παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Οι 31 μολύνσεις, που προήλθαν από παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού, εντοπίστηκαν μεταξύ των υπαλλήλων ξενοδοχείων και όχι των ενοίκων στα δύο ξενοδοχεία που μπήκαν σε καραντίνα, τα Badrutt’s Palace Hotel και Grand Hotel des Bains Kempinski.

Το Σεν Μόριτς ανακοίνωσε ότι αίρει τα επείγοντα μέτρα που είχαν επιβληθεί για να προστατευθεί η κοινότητα.

Η πόλη αυτή των 5.200 κατοίκων έχει κλείσει τα σχολεία της περιοχής και τις σχολές του σκι και έχει καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε όλους τους δημόσιους χώρους, υπό τον φόβο για το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού, το οποίο μεταδίδεται πολύ γρήγορα.

«Το παραλλαγμένο στέλεχος εντοπίστηκε κυρίως σε ξενοδοχειακούς υπαλλήλους και δεν μεταδόθηκε σε ενοίκους των ξενοδοχείων», ανέφεραν αξιωματούχοι του καντονιού Γκριζόν.

«Αυτό δείχνει ότι λειτουργεί η έννοια της προστασίας των ξενοδοχείων και η εξέταση των υπαλλήλων και ότι είναι ένα συνετό και αποτελεσματικό μέτρο», προσέθεσαν.

Την ίδια ώρα το μεγαλύτερο αποτεφρωτήριο της Ελβετίας αναμένει νέα αύξηση στους θανάτους λόγω του κορονοϊού καθώς το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του ιού οδηγεί τα ποσοστά μόλυνσης στη χώρα σε άνοδο.

Το αποτεφρωτήριο Νορντχάιμ στη Ζυρίχη είχε 860 σορούς τον Δεκέμβριο, 45% περισσότερες από το συνηθισμένο, και αναγκάστηκε να παρατείνει το ωράριο λειτουργίας του και να διεκπεραιώνει αποτεφρώσεις τα Σάββατα καθώς άρχισε να γίνεται εντονότερος ο αντίκτυπος του κορονοϊού, ιδιαίτερα σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Σε όλη την Ελβετία, ο αριθμός των μολύνσεων έχει ξεπεράσει τις 500.000 σε ένα πληθυσμό 8,6 εκατ. κατοίκων, με την πανδημία να προκαλεί σχεδόν 8.200 θανάτους.

«Έχουμε φθάσει στα όριά μας», δήλωσε ο Ρολφ Στάινμαν, επικεφαλής του γραφείου κηδειών και νεκροταφείων στη Ζυρίχη. «Όχι μόνο λόγω του αριθμού των θανάτων αλλά και λόγω της αβεβαιότητας. Ποτέ δεν γνωρίζαμε πότε θα υπήρχε αύξηση στους αριθμούς ή εάν θα συνέχιζαν να αυξάνονται», δήλωσε στο Reuters.

Στη Ζυρίχη, όπου αποτεφρώνονται περίπου το 90% των νεκρών, οι σοροί έρχονται από οίκους ευγηρίας, νοσοκομεία και κατοικίες. Τα φέρετρα τοποθετούνται σε τρεις ειδικούς χώρους-ψυγεία και στη συνέχεια σε μια από τις 30 αίθουσες όπου μπορούν να τους αποχαιρετίσουν οι οικείοι τους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters