Την παράταση, για μία εβδομάδα, της αναστολής λειτουργίας του καναλιού του απερχόμενου προέδρου Donald Trump στο YouTube ανακοίνωσαν εχθές (19/1) οι υπεύθυνοι της πλατφόρμας, η οποία ανήκει στη Google.

Oι υπεύθυνοι του δημοφιλούς ιστοτόπου (ο οποίος χρησιμοποιείται για την ανάρτηση βίντεο-οπτικοακουστικού υλικού από τους χρήστες στο διαδίκτυο) εξήγησαν σε μήνυμα που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP): «Λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες σχετικά με πιθανές βίαιες ενέργειες, στο κανάλι του Donald J. Trump δεν θα μπορούν να μεταφορτωθούν νέα βίντεο ούτε να γίνονται απευθείας μεταδόσεις βίντεο για μια πρόσθετη περίοδο άλλων τουλάχιστον επτά ημερών».

«Τα σχόλια κάτω από τα βίντεο του καναλιού θα εξακολουθήσουν να είναι απενεργοποιημένα επ’ αόριστον», συμπληρώνεται από τους αρμόδιους.

Στις 13 Ιανουαρίου το YouTube έθεσε αρχικά εκτός λειτουργίας τον λογαριασμό του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, για επτά ημέρες. Οι υπεύθυνοι της πλατφόρμας είχαν επίσης «κατεβάσει» βίντεο από το κανάλι του Trump, επειδή κρίθηκε ότι η ανάρτηση του εν λόγω υλικού παραβίαζε τους όρους χρήσης της υπηρεσίας, σχετικά με την απαγόρευση υποκίνησης βίας.

Η πρόσβαση του Trump στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία συνήθιζε να χρησιμοποιεί κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τότε που ο όχλος των υποστηρικτών του εισέβαλε στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον, στις 6 Ιανουαρίου.

Το Facebook και το Instagram ανέστειλαν  –στην αρχή επ’ αόριστον και στη συνέχεια οριστικά- τους λογαριασμούς του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ στα εν λόγω κοινωνικά δίκτυα. Εξηγώντας αυτή την απόφαση, ο επικεφαλής του Facebook, Mark Zuckerberg, ανακοίνωσε σχετικά ότι ο Trump χρησιμοποίησε τον ιστότοπο προκειμένου να υποκινήσει βία και υπήρχε η ανησυχία ότι θα εξακολουθούσε να το κάνει.

Ακολουθώντας το παράδειγμα των άλλων «γιγάντων» της τεχνολογίας, τo Twitter προχώρησε ένα βήμα παραπέρα διαγράφοντας τον λογαριασμό του Trump, στερώντας του έτσι την αγαπημένη του πλατφόρμα. Και άλλα μέσα του διαδικτύου, όπως το Twitch και το Snapchat, απέκλεισαν την πρόσβαση στις υπηρεσίες τους για τον 45o πρόεδρο των ΗΠΑ.


Πηγές: AFP/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Associated Press