Υπέρ της διατήρησης των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας τάχθηκε ο υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ο Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στην επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας για την επικύρωση του διορισμού του, υποστήριξε ότι σε πολλές περιπτώσεις η Τουρκία «είναι σύμμαχος που με πολλούς τρόπους αποφάσισε να μην ενεργεί ως σύμμαχος κι αυτό συνιστά μεγάλη πρόκληση για εμάς».

Ο υποψήφιος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξαπέλυσε πυρά εναντίον της Άγκυρας για την απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 και εκτίμησε ότι οι κυρώσεις (CAATSA) πρέπει να συνεχιστούν.

«Η ιδέα ότι ένας αποκαλούμενος στρατηγικός εταίρος μας θα είναι ευθυγραμμισμένος με τον μεγαλύτερο στρατηγικό μας ανταγωνιστή, τη Ρωσία, είναι μη αποδεκτή. Θα χρειαστεί να δούμε το αποτέλεσμα των κυρώσεων και να αποφασίσουμε τι θα επακολουθήσει», τόνισε.

Ελάχιστες ώρες πριν από την τελετή ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν ως 46ου Προέδρου, ο νέος Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, Μπόμπ Μενέντεζ από το κόμμα των Δημοκρατικών, επεσήμανε τον «αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιθετική της συμεριφορά εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου κάλεσε τον ‘Αντονι Μπλίνκεν να είναι «ξεκάθαρος με την Τουρκία.

«Η Τουρκία διεκδικεί μια ολόκληρη περιοχή στην ελληνική Α.Ο.Ζ. μέχρι τη Λιβύη», επεσήμανε ο Γερουσιαστής Μενέντεζ κατηγορώντας την Άγκυρα ότι εισέβαλε στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, στην Α.Ο.Ζ. της και προσπάθησε για γεωτρήσεις εκεί, ενώ η Κύπρος είναι μέλος της Ε.Ε.

«Ο πρόεδρος Τραμπ, κατά την άποψή μου, χάιδευε τον Ερντογάν και εκείνος συνέχιζε να προχωρά με απαξιωτικό τρόπο και στο θέμα της Λιβύης», πρόσθεσε ο Μπομπ Μενέντεζ.