Τζο Μπάιντεν και Ηνωμένο Βασίλειο – Νέο κεφάλαιο για τους παραδοσιακούς συμμάχους

0
13

Σε ένα νέο κεφάλαιο περνάει η “ειδική σχέση” μεταξύ ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου με την ορκομωσία του Τζο Μπάιντεν. Τα σχέδια της Ντάουνινγκ Στριτ για να γοητεύσουν τη νέα αμερικανική προεδρία περνάνε μέσα από τον διάλογο για τη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς ο Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει την υποστήριξη του στη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής. Φαίνεται μάλιστα ότι θα υπάρξει απόσπαση ενός διπλωμάτη επικεντρωμένου στα θέματα της Βόρειας Ιρλανδίας στην αμερικανική πρεσβεία στο Λονδίνο.

Ο αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησης Τζόνσον για την Βόρεια Ιρλανδία, Μπράντον Λιούις αναμένεται να ταξιδέψει σύντομα στην Αμερική, αποκαλύπτει η ιστοσελίδα The i, ενώ ο κος Λούις ήταν σε στενή επαφή όλο αυτό τον καιρό με τον Ρίτσαρντ Νιλ, στενό σύμμαχο της Νάνσι Πελόζι.

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε το βράδι της Τρίτης ότι ανυπομονεί να εργαστεί στενά μαζί με τον Μπάιντεν σε μια σειρά από τομείς όπως η κλιματική αλλαγή, η άμυνα, η ασφάλεια και η προώθηση και υπεράσπιση της δημοκρατίας. Ο Τζόνσον συνεχάρη θερμά τον Τζο Μπάιντεν για την ιστορική ορκομωσία του ως 46ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και “ανυπομονεί να συνεργαστεί στενά με τη νέα του διοίκηση για την νίκη κατά της COVID και την καλύτερη επαναφορά μας από την πανδημία ».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν έχει γνωριστεί ποτέ με τον Μπάιντεν ενώ έχει υποστεί κριτική για τη στενή σχέση του με τον απερχόμενο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Μπάιντεν περιέγραψε κάποτε τον Τζόνσον ως «σωματικό και συναισθηματικό κλώνο» του Τραμπ και βεβαίως είναι γνωστή η αντίθεση του νέου Αμερικάνου προέδρου που έχει ιρλανδικές ρίζες, με το Brexit.

Η βρετανική κυβέρνηση επικεντρώνει την επικοινωνιακή της στρατηγική στη συνάντηση των G7, όπου ο Τζόνσον ως οικοδεσπότης θα υποδεχτεί τον Τζο Μπάιντεν και τους άλλους ξένους ηγέτες στην Κορνουάλη τον Ιούνιο, αλλά και στη Γλασκώβη για την παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα τον Νοέμβριο. Η Κορνουάλη φαίνεται να είναι και το πρώτο ταξίδι του νέου Αμερικάνου προέδρου εκτός ΗΠΑ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρέμβαση της Τερέζα Μέι, η οποία επέλεξε τη σημερινή μέρα της ορκομωσίας Μπάιντεν για να μιλήσει για τον απερχόμενο αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Με τον Ντόναλντ Τραμπ”, γράφει η Τερέζα Μέι στην Ντέιλι Μέιλ, “δεν ήξερα ποτέ τι να περιμένω – από το να μου προσφέρεται, μερικές φορές κυριολεκτικά, το χέρι της φιλίας μέχρι να τον ακούω να αναρωτιέται για βασικές αρχές της διατλαντικής συμμαχίας. Όταν μία Βρετανή πρωθυπουργός βγαίνει έξω από μια κοινή συνέντευξη τύπου με τα παγκόσμια ΜΜΕ, και δεν είναι σίγουρη αν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που στέκεται δίπλα της θα συμφωνήσει ότι το ΝΑΤΟ είναι προπύργιο της συλλογικής μας άμυνας, τότε ξέρεις ότι ζεις ιδιόμορφες στιγμές”.

Η κα Μέι καταφέρεται εναντίον και του διαδόχου της καθώς ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο για την ειδική σχέση μεταξύ ΗΠΑ και ΗΒ, και κατηγορεί τον Μπόρις Τζόνσον για “ηθική αποτυχία” σχετικά με την βοήθεια προς ξένα κράτη αλλά και “παραβίαση του διεθνούς δικαίου” με το νομοσχέδιο για την εφαρμογή του Μπρέξιτ.

Έρευνα του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση, έδειξε ότι η στάση των Ευρωπαίων απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει υποστεί μια τεράστια αλλαγή. Οι πλειοψηφίες στα βασικά κράτη μέλη και το Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύουν τώρα ότι το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ είναι “σπασμένο” και ότι η Ευρώπη απλά δεν μπορεί να βασιστεί στις ΗΠΑ για να την υπερασπιστεί.

Επιπλέον, οι πλειοψηφίες πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ δεν θα καταφέρουν να επανέλθουν ως παγκόσμια ηγέτιδα χώρα και η Κίνα είναι η ανερχόμενη δύναμη.

Oι Βρετανοί πιστεύουν ότι δεν μπορούν πάντα να βασίζονται στις ΗΠΑ για να τους υπερασπιστούν και, ως εκ τούτου, πρέπει να επενδύσουν στην ευρωπαϊκή άμυνα. Είναι ενδιαφέρον ότι το 74% των Βρετανών ερωτηθέντων υποστηρίζουν αυτήν την άποψη – το υψηλότερο ποσοστό από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη εθνική ομάδα. Επίσης το 42% των Βρετανών πιστεύουν ότι η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε παρακμή και ότι η Κίνα είναι η δύναμη που θα επικρατήσει.

Aνταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη