Η ιστορία της Ράνιας Ευριπίδου από την Κύπρο για την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη σε ηλικία 9 ετών, κάνει τον γύρο του διαδικτύου μαζί με τις υπόλοιπες υποθέσεις περί σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης που έχουν έρθει στη δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες. Μαζί της επικοινώνησε πρόσφατα και ένας Έλληνας αθλητής για να τη συμβουλευτεί, καθώς και αυτός είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά από τον προπονητή του σε ηλικία 14 ετών. Όλα αυτά συζητήθηκαν από την κα Ευριπίδου μαζί με την αναπληρώτρια διευθύντρια της διεύθυνσης Κοινωνικών Παρεμβάσεων στο ΕΚΚΑ, Βίκυ – Ελένη Χατζηγαλήνη, στην εκπομπή «Από τις Έξι» στην ΕΡΤ.

Η κα Ευριπίδου αναφέρθηκε στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, «η κα Μπεκατώρου άνοιξε δρόμους λύτρωσης και φέρνει νέες νομοθεσίες στην Ελλάδα». Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της σημασίας να μιλήσουν τα θύματα ακόμη και αν έχουν περάσει χρόνια από το τραγικό συμβάν, διότι στόχος είναι να ακουστούν όσο το δυνατόν περισσότερες φωνές. «Μιλάω εκ μέρους όλων των θυμάτων για να δώσω το μήνυμα ότι επιτέλους πρέπει να μας πάρετε σοβαρά, διότι όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στη δικαίωση», είπε η κα Ευριπίδου.

Στο ίδιο πλαίσιο τοποθετήθηκε και η κα Χατζηγαλήνη αναφέροντας τα εκατοντάδες τηλεφωνήματα που έχουν λάβει στην υπηρεσία για περιστατικά σεξουαλικής βίας τις τελευταίες ημέρες από γυναίκες που για πολλά χρόνια σιωπούσαν. Στο ΕΚΚΑ μπορούν να βρουν στήριξη και βοήθεια από ειδικούς όλα τα άτομα που έχουν κακοποιηθεί είτε σεξουαλικά, είτε και με κάποιον άλλο τρόπο και πιο συγκεκριμένα, στη γραμμή 197 μπορούν να απευθύνονται οι ενήλικες και στο 1107 έφηβοι και παιδιά.

Στη σκιά των καταγγελιών της Σοφίας Μπεκατώρου για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη, η δημοσιογράφος Eλλη Στάη αναφέρεται στη δική της ιστορία με άρθρο της στην εφημερίδα Τα ΝΕΑ. Όταν μίλησε για τα όσα της συνέβησαν, είχαν ήδη περάσει 35 χρόνια.

«Παρ’όλο που ο δικός μου χαρακτήρας με έκανε να φύγω τρέχοντας, να παραιτηθώ κάτω από την απειλή πως δεν θα βρω αλλού δουλειά, δεν είχα ούτε την δύναμη, ούτε την αίσθηση πως μπορώ να το καταγγείλω, να το πω οπουδήποτε», αναφέρει η κα Στάη.

Σημειώνεται ότι οι τηλεφωνικές γραμμές στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, παρέχουν δωρεάν ψυχολογική στήριξη και συμβουλευτική σε θύματα που έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας.

Οι γραμμές που μπορεί κάποιος να απευθύνεται είναι το 197 για ενήλικες και το 1107 για παιδιά και εφήβους, όλο το 24ωρο.