Ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος και ιδρυτής του ομίλου Alibaba, Τζακ Μα, έκανε σήμερα την πρώτη του δημόσια εμφάνιση, μετά από σχεδόν τρείς μήνες απουσίας, σε ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε από κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Μα δεν είχε κάνει καμία ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τα τέλη Οκτωβρίου και αυτή του η απουσία είχε αποτελέσει αντικείμενο έντονων εικασιών, μετά και την πρόσφατη είδηση ότι αντικαταστάθηκε στο τελευταίο επεισόδιο ενός τηλεοπτικού ριάλιτι σόου, στο οποίο ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής.

Ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος δεν είχε εμφανιστεί δημοσίως από τις 24 Οκτωβρίου όταν επέκρινε το ρυθμιστικό σύστημα της χώρας του σε ομιλία σε φόρουμ της Σανγκάης. Αυτό τον έθεσε σε τροχιά σύγκρουσης με αξιωματούχους και οδήγησε στην αναστολή της εισαγωγής στο χρηματιστήριο της Ant Group, θυγατρικής της Alibaba.

Η Alibaba και το φιλανθρωπικό ίδρυμα του Κινέζου επιχειρηματία, η περιουσία του οποίου φθάνει σε αξία τα 48 δισεκ. ευρώ, επιβεβαίωσαν ότι ο Μα συμμετείχε σε διαδικτυακή τελετή για μια ετήσια εκδήλωση που έγινε σήμερα και αφορά δασκάλους αγροτικών περιοχών.

Στο βίντεο των 50 δευτερολέπτων, ο Μα, φορώντας πουλόβερ, μίλησε από ένα δωμάτιο με γκρίζους τοίχους, ένα μεγάλο πίνακα και ανθοσυνθέσεις. Δεν ήταν σαφές πού ακριβώς βρισκόταν το δωμάτιο αυτό. Μετά τη δημοσίευση του βίντεο, οι μετοχές της Alibaba κατέγραψαν περισσότερο από 9% άνοδο στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.