Νέα εντυπωσιακά βίντεο δείχνουν πώς το RNA – το γενετικό μόριο που λέει στα κύτταρα πώς να χτίσουν πρωτεΐνες – μπερδεύεται σε κόμπους καθώς σχηματίζεται, και ξεμπερδεύεται το τελευταίο δευτερόλεπτο με έναν τρόπο που εξέπληξε τους επιστήμονες.

Τα βίντεο υψηλής ανάλυσης απεικονίζουν μια κινούμενη σειρά νουκλεοτιδίων, των δομικών στοιχείων του RNA. Καθώς το μονό σκέλος του RNA μεγαλώνει σε μήκος, τα νουκλεοτίδια «χορεύουν» και στριφογυρίζουν σχηματίζοντας διαφορετικά τρισδιάστατα σχήματα.

Μόλις «συναρμολογηθεί» πλήρως, το RNA παίρνει το τελικό του σχήμα, το οποίο υπαγορεύει το πώς μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα μόρια και πρωτεΐνες στο κύτταρο. Στο μεταξύ όμως, το RNA μπορεί να μπλεχτεί σε «κόμπους» από τους οποίους θα πρέπει βγει για να σχηματίσε την τελική του μορφή.

Το RNA δεν θα λειτουργήσει σωστά αν παραμείνει παγιδευμένο σε λάθος κόμπο, δηλαδή σε έναν κόμπο που θα παρεμποδίσει το τελικό του σχήμα, είπε. «Αυτό που ήταν εκπληκτικό είναι πώς κατάφερε να βγει από αυτήν την παγίδα. Αυτό το ανακαλύψαμε μόνο όταν είδαμε τα βίντεο υψηλής ανάλυσης», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Τζούλιους Λουκς, αναπληρωτής καθηγητής χημικής και βιολογικής μηχανικής και μέλος του Κέντρου Συνθετικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern.

 

Στη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 15 Ιανουαρίου στο περιοδικό «Molecular Cell