Στο θέμα των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία εστίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας στη Βουλή. Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της συνέχισης της συζήτησης και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών: «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου».

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βελόπουλος: «Και έρχεστε τώρα και μας μιλάτε για διάλογο με την Τουρκία και για καλή γειτονία. Μα όλοι θέλουμε να ευημερούν και οι Τούρκοι και οι Έλληνες. Όταν όμως κάνω διάλογο με την Τουρκία η οποία ανακοινώνει navtex στο Αιγαίο για όλο το 2021, αυτό σημαίνει ότι δεν έχει διάθεση για διάλογο αλλά για επιβολή και για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Τι διάλογο θα κάνουμε με αυτούς; Τι διάλογο θα κάνουμε όταν στην Κάλυμνο οι ψαράδες μας πάμε να ψαρέψουν και τους παρενοχλούν οι Τούρκοι, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και το λιμενικό. Αυτές οι ενέργειες δεν δίνουν την εντύπωση της διάθεσης για διάλογο. Μάλλον το αντίθετο δείχνουν. Δεν έχει καμία σημασία τι επιθυμούμε. Είναι άλλο αυτό που επιθυμούμε και άλλο το τι ισχύει στην πραγματικότητα. Αν δεν θέλει ο γείτονας καλή σχέση πώς μπορούμε να θέλουμε εμείς;

Και για να επιστρέψω στο θέμα μας…. Βγαίνετε εσείς της ΝΔ και πανηγυρίζετε και λέτε ότι η Ελλάδα μεγαλώνει. Ωραία! Πείτε μας όμως σε ποια χώρα, παγκοσμίως, η οποία έχει μεγαλώσει, υπάρχει μειωμένη επήρεια; Αν μου πείτε μία χώρα εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας. Κάνατε την συμφωνία στο Ιόνιο για τα 12 ναυτικά μίλια και αφήσατε απ’ έξω τις Στροφάδες και τα Διαπόντια Νησιά. Άρα μεγαλώσαμε από τη μια την Ελλάδα, με βάση το διεθνές δίκαιο, και από την άλλη της κόψαμε τα πόδια. Γιατί στην συμφωνία για ΑΟΖ που υπογράψατε με την Αίγυπτο συμφωνήσατε σε μειωμένη επήρεια;

Γιατί μέχρι το Ταίναρο; Παρακάτω έχει καρχαρίες η θάλασσα και δεν μπορούμε να πάμε; Μακάρι να την μεγαλώνατε την Ελλάδα και εμείς θα ψηφίζαμε την συμφωνία. Έστω και μεγαλώνατε τη χώρα κατά 1 εκατοστό. Και σας ξαναλέω να προσέξετε τον χάρτη Μπάϊντεν, γιατί ότι θα συμβεί το ετοιμάζουν οι Αμερικανοί από το 2015. Από τότε το οργανώνουν».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε ότι: «Εμείς δεν λέμε όχι στον διάλογο, αλλά πρέπει να συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένα πράγματα. Όχι να υπάρχουν προαπαιτούμενα από τη μία πλευρά. Μην πάτε σε διάλογο και δώστε λευκή κόλλα, ενώ η Τουρκία έρχεται με 10 διεκδικήσεις. Θα φύγετε από εκεί και οι Γερμανοί θα σας πουν «γιατί φύγατε; γιατί δεν ζητήσατε και εσείς κάτι;». Εμείς στην Ελληνική Λύση έχουμε 17 προτάσεις να θέσουμε.

Και στο σημείο αυτό θα σας καταθέσω τις προτάσεις της Ελληνικής Λύσης που θεωρούμε ότι θα πρέπει να πέσουν στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία. Και αυτές είναι οι εξής: Επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο, αναγνώριση της Ελληνικής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στην Μεσόγειο, αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης για την Ίμβρο και την Τένεδο, επιστροφή των περιουσιών των Ελλήνων αυτών των δύο νησιών, αποζημιώσεις και επιστροφή περιουσιών για τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, επιστροφή του καθεστώτος της Εκκλησίας για όλες τις ορθόδοξες χριστιανικές εκκλησίες που έχουν γίνει τζαμιά, η Αγ. Σοφία να γίνει η Εκκλησία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Πατριάρχης να μην είναι αποκλειστικά Τούρκος υπήκοος, διάλυση της τουρκικής στρατιάς του Αιγαίου που απειλεί τα νησιά μας, διάλυση του τουρκικού στόλου που στόχο έχει την απόβαση στα νησιά μας, αναγνώριση της γενοκτονίας, των Ποντίων, αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και επιστροφή των περιουσιών, αναγνώριση της γενοκτονίας των Ασσυρίων, των Αλεβιτών, των Κούρδων. Με αυτές τις προτάσεις θα πηγαίναμε εμείς σε διάλογο και ας τις κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος».