Συνάντηση με την πρέσβειρα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, Zhang Qiyue, είχε η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, στην Αθήνα, τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

Η πρέσβειρα της Κίνας είχε αποστείλει επιστολή στην περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων προκειμένου να συναντηθούν και να καθορίσουν από κοινού ένα πλαίσιο συνεργασίας σε τουριστικό, εμπορικό και πολιτιστικό επίπεδο, με αφορμή την έλευση του 2021 και με δεδομένη την παλαιότερη σχέση της κ. Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, ως αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Κι αυτό καθώς το 2021 είναι επετειακό έτος για την Ελλάδα, λόγω της συμπλήρωσης 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, ενώ έχει ιδιαίτερη σημασία και για την Κίνα, καθώς έχει ανακηρυχθεί έτος Πολιτισμού και Τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών.

Από πλευράς της περιφερειάρχη αναδείχθηκε η σχέση των Κινέζων με τα νησιά του Ιονίου και υπογραμμίστηκε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους γενικότερα για τη χώρα μας και ειδικότερα για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Το μεγάλο διακύβευμα της συνάντησης της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων με την πρέσβειρα της Κίνας ήταν το πώς θα γίνει με τον καλύτερο και ασφαλέστερο -λόγω Covid-19- δυνατό τρόπο το οργανωμένο άνοιγμα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην κινεζική αγορά.

Σε πρώτο χρόνο, συμφωνήθηκε να γίνει μία συνάντηση της Π.Ι.Ν. με τους τουριστικούς φορείς της Κίνας, τους οποίους θα υποδείξει η Zhang Qiyue, και στη συνέχεια μία ακόμα, με τη συμμετοχή και των τουριστικών φορέων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Η κ. Κράτσα-Τσαγκαροπούλου υπογράμμισε στην πρέσβειρα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ότι υπάρχουν δύο συνδετικοί κρίκοι με την Κέρκυρα -το κουμ-κουάτ και το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης. Στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, εξάλλου, προετοιμάζονται δύο σημαντικές εκθέσεις για το εγγύς μέλλον, μία έκθεση ζωγραφικής και μια έκθεση πορσελάνης, κάτι που σημαίνει ότι το μουσείο μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της καλύτερης τουριστικής προσέγγισης της κινεζικής αγοράς από την Π.Ι.Ν..

Παράλληλα, ένας τομέας που συζητήθηκε ήταν αυτός της παρουσίασης και προώθησης των επτανησιακών αγροτικών προϊόντων και η εξαγωγή τους στην κινεζική αγορά.

Όπως εξήγησε η πρέσβειρα της Κίνας στην περιφερειάρχη Ι.Ν., οι Κινέζοι τουρίστες έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τα τοπικά προϊόντα, την προέλευσή τους, τα συστατικά τους και την επεξεργασία τους.

Τέλος, όσον αφορά την πανδημία της Covid-19, η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων μίλησε για σπουδαιότητα της πρότασης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για πιστοποιητικό εμβολιασμού, στο πλαίσιο της εύρυθμης λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς. Με αυτό ως δεδομένο, θεωρείται κρίσιμη η σύναψη ειδικών διμερών συμφωνιών και με χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα του πιστοποιητικού εμβολιασμού των πολιτών για την Covid-19, με την κ. Κράτσα-Τσαγκαροπούλου να έχει, ήδη, υποβάλει σχετική πρόταση στο υπουργείο Τουρισμού.