Ανταπόκριση – Λονδίνο: Νατάσα Καντζάβελου

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Guardian δείχνει ότι η Covid μπορεί να εξαπλωθεί μέσω πολλών οδών, συμπεριλαμβανομένων σταγονιδίων που περιέχουν ιούς που εκπέμπονται όταν ένα μολυσμένο άτομο αναπνέει, μιλάει ή βήχει – ένας παράγοντας που ανέφεραν οι ειδικοί θα μπορούσαν να βοηθήσει στο να εξηγήσουν γιατί ο νέος κορονοϊός φαίνεται να εξαπλώνεται πιο εύκολα σε εσωτερικούς χώρους.

Ο λόγος είναι ότι τα πιο βαριά σταγονίδια, όπως αυτά που εκκρίνονται με τον βήχα, πέφτουν στο έδαφος σε μικρή απόσταση από αυτόν που βήχει, τα μικρότερα σωματίδια που εκπέμπονται με την ομιλία, ταξιδεύουν σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο μέτρων και παραμένουν περισσότερο στον αέρα, με αποτέλεσμα μία απλή συζήτηση με κάποιον φορέα του κορονοϊού να ενέχει παρόμοιους -αν όχι μεγαλύτερους- κινδύνους από το να βρεθεί κανείς στον ίδιο χώρο με κάποιον φορέα του ιού που βήχει.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Κέιμπριτζ και Imperial Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής, Επαμεινώνδα Μαστοράκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Proceedings of Royal Society A».

«Χρειάζεστε μάσκες, χρειάζεστε αποστάσεις και χρειάζεστε καλό εξαερισμό, ώστε αυτά τα σωματίδια να μην συσσωρεύονται σε εσωτερικό χώρο και να αφαιρούνται με ασφάλεια», δήλωσε ο καθηγητής Πέντρο Ντε Ολιβέιρα, ειδικός στη μηχανική ρευστών στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

Γράφοντας στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society, ο καθηγητής και οι συνεργάτες του ανέφεραν πώς εξέτασαν επίσης τον κίνδυνο μόλυνσης, λαμβάνοντας υπόψη το ιικό φορτίο ατόμων με Covid και την εκτιμώμενη δόση που απαιτείται για να προκαλέσει λοίμωξη.

Για παράδειγμα, «το να περνάς μια ώρα σε κατάστημα 250 τ.μ. με μέγιστη χωρητικότητα 50 ατόμων έχει ως αποτέλεσμα ένα άτομο να έχει περίπου 8% εκτιμώμενη πιθανότητα να μολυνθεί με κορονοϊό, υποθέτοντας ότι υπάρχουν πέντε μολυσμένα άτομα στο κατάστημα και κανείς δεν φοράει μάσκα».

Οι ερευνητές δημιούργησαν και μια δωρεάν online εφαρμογή Airborne.cam