Την έντονη καταδίκη τους για τη σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι εξέφρασαν σήμερα κατά την διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι ευρωβουλευτές καλώντας παράλληλα την ΕΕ να επεκτείνει τις κυρώσεις εναντίον Ρώσων αξιωματούχων που εμπλέκονται στη φυλάκισή του.

Σε συζήτηση με τον Ύπατο εκπρόσωπο εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Τζοσεπ Μπορέλ οι ευρωβουλευτές κάλεσαν τις ρωσικές αρχές να απελευθερώσουν αμέσως τον Ρώσο πολιτικό της αντιπολίτευσης και ακτιβιστή κατά της διαφθοράς, Αλεξέι Ναβάλνι τονίζοντας ότι η σύλληψή του και ο τρόπος που έγινε ήταν σαφώς αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και το ρωσικό σύνταγμα.

Οι ευρωβουλευτές απαίτησαν την επιβολή κυρώσεων σε ρώσους αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για τη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι, ενώ ζητούν επίσης την διερεύνηση όλων όσοι εμπλέκονται στη φυλάκιση του. Για όλους αυτούς τους σκοπούς, όπως τόνισαν, η ΕΕ δεν πρέπει να διστάσει να χρησιμοποιήσει το νέο καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ για τα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα.

Ορισμένοι ευρωβουλευτές υποστήριξαν επίσης ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα ώστε να γίνει η ΕΕ πιο αποτελεσματική για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απέναντι στο Κρεμλίνο και για την πολιτικοποίηση του ρωσικού δικαστικού συστήματος. Κάλεσαν επιπλέον την ΕΕ, και συγκεκριμένα τις εθνικές και περιφερειακές κυβερνήσεις, να προχωρήσουν επιτέλους στην ακύρωση του αγωγό Nord Stream 2, ως μέσο επιβολής κατάλληλων οικονομικών κυρώσεων κατά της ρωσικής κυβέρνησης.

Αρκετοί ευρωβουλευτές υπογράμμισαν πάντως ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται να φοβάται να ακολουθήσει τα βήματα του Λευκορώσου δικτάτορα Αλιάξανδρ Λουκασένκα, και ως εκ τούτου κάνει ό, τι μπορεί για να συλλάβει τους επικριτές του καθεστώτος.

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης