Ο καιρός με την Πάττυ Σπηλιωτοπούλου – Βελτίωση του καιρού και άνοδος θερμοκρασίας

0
10

Δριμύ ψύχος επικράτησε και σήμερα τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα βόρεια, τόσο λόγω των ψυχρών αερίων μαζών, όσο και του συνδυασμού χιονοσκεπούς εδάφους και ανέφελου ουρανού, με τις ελάχιστες θερμοκρασίες να φτάνουν τους -16 με -18 βαθμούς στη Δ. Μακεδονία και τους -12 με -14 στην υπόλοιπη, σε αρκετές περιοχές…!

Η κακοκαιρία όμως πλέον πέρασε και πέρα από λίγες βροχές (περισσότερες το Σαββατοκύριακο) και λίγα χιόνια μόνο σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, δεν περιμένουμε κάτι αξιόλογο, τουλάχιστον μέχρι τις 25-26 Ιανουαρίου, οπότε και φαίνεται να μας πλησιάζει ξανά μια ψυχρή εισβολή. Μέχρι τότε πάντως, θα επικρατούν σχετικά ήπιες συνθήκες και αρκετά διαστήματα ηλιοφάνειας, ενώ οι άνεμοι από αύριο θα γυρίσουν σε νοτιάδες και θερμές αέριες μάζες θα εκτοπίσουν σταδιακά τις πολύ ψυχρές, ανεβάζοντας έτσι σταδιακά τη θερμοκρασία, έως και 16-18 βαθμούς (ίσως και παραπάνω) στο τέλος της εβδομάδας. Θέλει όμως προσοχή αυτές τις ημέρες στις μετακινήσεις, καθότι ο νοτιοδυτικός αυτός άνεμος, όντας θερμότερος και υγρότερος, περνώντας πάνω από το παγωμένο έδαφος θα σχηματίζει πυκνές ομίχλες ιδιαίτερα τις βραδινές και πρωινές ώρες και θα καθιστά το οδόστρωμα πολύ ολισθηρό.

ΣΗΜΕΡΑ

Βελτιωμένος καιρός, με ισχυρό παγετό όμως στα βόρεια και ολικό τοπικά στη δυτική και Α. Μακεδονία. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες τοπικές συννεφιές κατά διαστήματα, με λίγες βροχές ή χιονόνερο σε Εύβοια, Κυκλάδες και Κρήτη. Βοριάδες στα νοτιοανατολικά τοπικά έως 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα και άνοδο της θερμοκρασίας στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

ΑΤΤΙΚΗ

Ηλιοφάνεια, βοριάδες 4-5 μποφόρ και θερμοκρασία έως 8 βαθμούς, στα βόρεια 2-3 χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Επίσης λιακάδα, βοριάδες 4-5 μποφόρ και από το βράδυ μεταβλητοί ασθενείς και θερμοκρασία έως 5 βαθμούς.

ΑΥΡΙΟ

Περαιτέρω βελτίωση με λίγη συννεφιά και ασθενείς βροχές (ή χιονόνερο) μόνο στις Κυκλάδες και την Κρήτη και λίγα χιόνια στα ορεινά της Κρήτης, με γρήγορη όμως βελτίωση. Από μεσημέρι και κυρίως το απόγευμα θα αρχίσει να συννεφιάζει λίγο στα δυτικά και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα βορειοδυτικά, καθώς και λίγα χιόνια εκεί στα ορεινά. Οι βοριάδες που θα φτάνουν τοπικά τα 7 μποφόρ το πρωί, από το μεσημέρι θα γυρίσουν σε νοτιοδυτικούς έως 4-5 μποφόρ και θα ανέβει ακόμα λίγο η θερμοκρασία, παρόλα αυτά τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα είναι αρκετά χαμηλή και θα επικρατεί παγετός, τοπικά ισχυρός στα βόρεια.

Παναγιώτα (Πάττυ) Δ. Σπηλιωτοπούλου

Μετεωρολόγος ΕΡΤ

B.Sc Φυσικός

Μ.Sc Μετεωρολόγος, ΕΚΠΑ

M.Sc Ειδικός στις Στρατηγικές Διαχείρισης Κρίσεων & Καταστροφών (Ακραία Φαινόμενα), ΕΚΠΑ

Μ.Α Δημοσιογράφος, ΕΚΠΑ