Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι αποκαλύψεις για σεξουαλική κακοποίηση στον απόηχο των καταγγελιών της Σοφίας Μπεκατώρου, η οποία καταθέτει αύριο στον εισαγγελέα. Μετά τον αθλητισμό, τα στόματα άνοιξαν και στο Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης, όπου οι καταγγελίες πρώην φοιτητριών του Πανεπιστημίου για σεξουαλική παρενόχληση από συγκεκριμένο καθηγητή, ξεπερνούν τις εκατό. Την ίδια ώρα, γυναίκα στην Κύπρο, που είχε πέσει και η ίδια θύμα, δήλωσε ότι Έλληνας αθλητής ζήτησε τη βοήθειά της καθώς είχε κακοποιηθεί σε ηλικία 14 ετών. 

Οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση στο Αριστοτέλειο δεν σταματούν στο πρόσωπο του πρώην καθηγητή του τμήματος γεωλογίας. Τουλάχιστον 10 γυναίκες που φοίτησαν στο Ιστορικό – Αρχαιολογικό, καταγγέλλουν με αναρτήσεις τους σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από καθηγητή του τμήματος τους, ο οποίος πλέον έχει συνταξιοδοτηθεί. Συγκλονίζει η μαρτυρία πρώην φοιτήτριας στην ΕΡΤ.

«Ο εν λόγω καθηγητής καλούσε τις φοιτήτριες της σχολής στο γραφείο με πρόσχημα τους βαθμούς ή την παρουσίαση εργασίας τους. Συνηθισμένη πρακτική του ήταν να κλειδώνει την πόρτα. Η προσέγγιση γινόταν με κοπλιμέντα. ‘Τι όμορφα μαλλιά που εχεις’ ‘Τι ωραία μάτια’. Στο γραφείο του είχε πάντα απαλή μουσική και φορούσε έντονο άρωμα. Συχνά, προσπαθούσε να αγγίζει ή να τρίβει το σώμα του πάνω στις φοιτήτριες. Όταν συνέβη σε μένα, πάγωσα. Δεν βρήκα αμέσως τη δύναμη να ξεφύγω».

H καθηγήτρια του ΑΠΘ και πρ. της Επιτροπης Ισότητας των Φύλων ΑΠΘ, Δήμητρα Κογκίδου δήλωσε: «παρακαλώ και όλες τις φοιτήτριες να προχωρήσουν σε επώνυμες καταγγελίες για να προχωρήσει το θέμα».

«Ήταν πάγια η τακτική του. Το καταλάβαμε όταν αρχίσαμε να το συζητάμε μεταξύ μας. Δρούσε για τουλάχιστον μια 20ετια. Δεν ήταν εκδικητικός και δεν μας άφηνε στα μαθήματα. Εκμεταλλευόταν όμως τη θέση του και μας φερόταν σεξιστικά» αναφέρει η πρώην φοιτήτρια στο Αρχαιολογικό – Ιστορικό του ΑΠΘ.

«Ανοίγουν τα στόματα στο ΑΠΘ»

Η πρώτη καταγγελία για τον καθηγητή του γεωλογικού όπως αποκαλύπτει η Λίνα Τσαλτάμπαση, απόφοιτος του τμήματος ήταν το 1984. Μέχρι τώρα, έχουν γίνει περισσότερες από… 100 καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση από τον συγκεκριμένο άνθρωπο.

«Εχω ιδίαν γνώση και θα την καταθέσω στον εισαγγελέα όταν με καλέσει» τονίζει η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος και απόφοιτος του ΑΠΘ, Λίνα Τσαλτάμπαση, και συμπληρώνει: «στην ανάρτηση που έκανε η συνάδελφος από κάτω υπάρχουν 900 περίπου σχόλια φοιτητών. Ούτε ένας δε ρωτάει ποιο ήταν το όνομα του καθηγητή. Όλοι το θεωρούν αυτονόητο».

Αρνείται τις κατηγορίες ο πρώην καθηγητής του ΑΠΘ και λεει στην ΕΡΤ οτι θα κινηθει δικαστικά.

Οι καταγγελίες προκάλεσαν την παρέμβαση της υπουργού Παιδείας, η οποία ζήτησε οι έρευνες να φτάσουν έως το τέλος. « Είναι πολύ σημαντικό να χυθεί άπλετο φως σε οποιαδήποτε καταγγελία» υπογραμμίζει η Νίκη Κεραμέως.

Ήδη έχουν κινηθεί οι διαδικασίες από την εισαγγελία ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταγγελλόμενες πράξεις, αφορούν το διάστημα 2009 και μεταγενέστερα.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Ελίνα Κολύβα, Λία Χριστάρα, Μανιάνα Καλογεράκη