Καταλονία: Κανονικά οι εκλογές στις 14 Φεβρουαρίου, αποφασίζει το Ανώτατο Δικαστήριο

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Καταλονίας δέχθηκε την έφεση που υπέβαλε ένας ιδιώτης και διατηρεί την ημερομηνία των τοπικών εκλογών για τις 14 Φεβρουαρίου, όπως αρχικά είχε αποφασιστεί και ακυρώνει την μετάθεση των εκλογών για τις 30 Μαΐου.

Το Tribunal Superior de Justicia de Cataluña (TSJC) αποδέχτηκε τα ασφαλιστικά μέτρα που ζήτησε ο ιδιώτης, ότι δηλαδή η αναστολή των εκλογών αντιπροσώπευε παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Διατηρεί την ημερομηνία των εκλογών που ανακλήθηκαν από την τοπική κυβέρνηση με διάταγμα που υπέγραψε την περασμένη Παρασκευή, ο αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Pere Aragonés.

Το Δικαστήριο δικαιολογεί την απόφαση του για «λόγους επείγουσας ανάγκης» και τώρα μελετώνται εις βάθος τα επιχειρήματα ως την τελική απόφαση. Το TSJC εκτιμά ότι «η προσβαλλόμενη διάταξη μπορεί να έχει αντίκτυπο στον τομέα του θεμελιωδών δικαιωμάτων» και τονίζει ότι η αρχική προκήρυξη εκλογών από την τοπική κυβέρνηση πραγματοποιήθηκε επίσης «σε κατάσταση πανδημίας στις 25 Οκτωβρίου”. Συνεπώς το σχετικό επιχείρημα ότι οι εκλογές πρέπει να αναβληθούν λόγω πανδημίας δεν ευσταθεί.

Η τελική δικαστική απόφαση θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Σχετική είδηση: Αναβολή των τοπικών εκλογών στην Καταλονία λόγω κορονοϊού – Στις 30 Μαΐου η διεξαγωγή τους