Ισπανία: Στο «πικ» του τρίτου κύματος της πανδημίας – Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί

Οι πιέσεις προς την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας, για επιπλέον περιοριστικά μέτρα,  μεγαλώνουν από τους τοπικούς κυβερνήτες λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα, που σε πολλές περιπτώσεις θεωρείται δραματική. Μόνο το Σαββατοκύριακο, καταγράφηκαν στην Ισπανία περισσότερα από 80.000 κρούσματα, αριθμός που θεωρείται ο μεγαλύτερος για Σαββατοκύριακο, από την αρχή της πανδημίας. Το ποσοστό αύξησης ανέρχεται στα 689/100.000 πληθυσμού σε διάστημα 14 ημερών.

Ο επικεφαλής της επιτροπής επιδημιολόγων Φερνάντο Σιμόν, επισήμανε ότι,  «πιθανότατα βρισκόμαστε στο πικ του τρίτου κύματος της πανδημίας» και τόνισε ότι αυτή την εβδομάδα θα φανεί στα στοιχεία το αποτέλεσμα των εντονότερων μέτρων που υιοθέτησαν οι Αυτονομίες μετά τις γιορτές.

Από την αρχή της πανδημίας ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 2.336.451 και οι θάνατοι φθάνουν τις 53.769. Την περίοδο αυτή παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων σε πολλές Αυτονομίες που αποτελούν το τρίτο κύμα πανδημίας και η αύξηση αυτή αιτιολογείται λόγω των οικογενειακών συγκεντρώσεων κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων. Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 11 μ.μ. έως τις 6 π.μ. και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ισχύει στην Ισπανία ως τις 9 Μαΐου.

Η απόφαση της Αυτονομίας της Καστίγια και Λεόν να επιβάλλει την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 μ.μ. ανάγκασε την κεντρική κυβέρνηση να ζητήσει την γνωμοδότηση του Ανώτατου Δικαστηρίου καθώς αντιβαίνει σε άρθρα του Συντάγματος.

Αύριο Τετάρτη πραγματοποιείται σύσκεψη μεταξύ Υπουργού Υγείας και εκπροσώπων των 17 Αυτονομιών όπου θα αναλυθούν τα στοιχεία και ενδεχομένως να ληφθούν σκληρότερα περιοριστικά μέτρα.

Πορεία εμβολιασμών

(AP Photo/Emilio Morenatti)

Σε 8 Αυτονομίες της Ισπανίας ξεκίνησε την Κυριακή η χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού και την Δευτέρα στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Οι δύο πρώτες γυναίκες που εμβολιάστηκαν στις 27 Δεκεμβρίου, η 96χρονη Αραθέλι Ροσάριο Ιδάλγο και η 48χρονη νοσοκόμα Μόνικα Τάπιας, έλαβαν χθες την δεύτερη δόση στο γηροκομείο της Γουαδαλαχάρας όπου διαμένει η πρώτη και εργάζεται η δεύτερη.

Μετά από αυτήν την δεύτερη δόση θα χρειαστεί τουλάχιστον μία εβδομάδα για να δημιουργηθεί ανοσία στους εμβολιαζόμενους, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας η δεύτερη δόση σε αυτή την πρώτη φάση εμβολιασμών, χορηγείται σε ενοίκους γηροκομείων , προσωπικό που εργάζεται σε αυτά, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και ανθρώπων με αναπηρία και των συνοδών τους.

Μέχρι σήμερα έχουν διανεμηθεί 1.139.400 εμβόλια στις 17 Αυτονομίες και έχει χρησιμοποιηθεί ως τώρα το 78,5% από τις δόσεις που μοιράστηκαν. Εμβολιάστηκαν 897.942 Ισπανοί και ο στόχος είναι 30 εκατομμύρια ως τον Ιούνιο. Η Ισπανία έχει λάβει ως τώρα 1.103.700 εμβόλια από την Pfizer και 35.700 από την Moderna.

Πηγή: ΕΡΤ

Ανταπόκριση – Μαδρίτη: Δώρα Μακρή