Θλιβερό ρεκόρ με 167 θανάτους από κορονοϊό κατέγραψε η Πορτογαλία τη Δευτέρα, ανεβάζοντας σε 9.028 τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα. Οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν και ρεκόρ ασθενών με Covid-19 που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, 664, λίγο πιο κάτω από τη μέγιστη κατανομή των 672 κλινών σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Τα νέα κρούσματα που διαγνώσθηκαν στη χώρα είναι 6.702, με το σύνολο των μολύνσεων να ανέρχεται σε 556.503 από την έναρξη της πανδημίας.

Τα νοσοκομεία προσπαθούν να διαχειριστούν την αύξηση των κρουσμάτων, καθώς η Πορτογαλία είναι πλέον η χώρα με τον υψηλότερο κυλιόμενο μέσο όρο νέων κρουσμάτων για τις τελευταίες 7 ημέρες ανά εκατομμύριο κατοίκων, σύμφωνα με τον ιστότοπο ourworldindata.org.

«Ο αντίκτυπος είναι τεράστιος, διότι ο αριθμός των κλινών δεν αυξάνεται, οι τοίχοι δεν διαστέλλονται και οι υγειονομικοί δεν πολλαπλασιάζονται», δήλωσε στο Reuters ο Αντόνιο Πάις ντε Λακέρντα, γιατρός στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λισαβόνας, το Santa Maria, όπου τα περισσότερα κρεβάτια της εντατικής είναι κατειλημμένα από ασθενείς με Covid-19.

Η Πορτογαλία έχει τεθεί σε lockdown από την περασμένη εβδομάδα σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τη διασπορά του κορονοϊού.

Η κυκλοφορία στους δρόμους της Λισαβόνας ήταν εντονότερη από το αναμενόμενο το πρωί της Δευτέρας. Οι αρχές προετοιμάζουν ήδη νέους περιορισμούς μετά τις προειδοποιήσεις ότι οι πολίτες δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ