Η Virgin Orbit εκτόξευσε για πρώτη φορά δορυφόρους σε τροχιά

Η Virgin Orbit του Ρίτσαρντ Μπράνσον κατάφερε να φτάσει στο διάστημα την Κυριακή, 17 Ιανουαρίου και να θέσει για πρώτη φορά, δορυφόρους σε τροχιά.

Ο πύραυλος LauncherOne εκτοξεύθηκε από το κάτω μέρος ενός τροποποιημένου Boeing 747, στα ανοικτά των ακτών στα νότια της Καλιφόρνιας. Μετέφερε δέκα φορτία πολύ μικρών δορυφόρων, τους CubeSats όπως ονομάζονται, που αναπτύχθηκαν και κατασκευάστηκαν ως μέρος ενός εκπαιδευτικού προγράμματος της NASA με συμμετοχή πανεπιστημίων των ΗΠΑ.

Το ειδικά διαμορφωμενο Boeing 747, που ονομάστηκε Cosmic Girl, απογειώθηκε από τη βάση του στην έρημο Μοχάβε της Καλιφόρνιας και πέταξε πάνω από τον Ειρηνικό. Περίπου 60 λεπτά μετά, σε ύψος 10.500 μέτρων, το αεροπλάνο έστριψε απότομα δεξιά, απελευθερώνοντας τον 21 μέτρων πύραυλο που είχε δεμένο στο κάτω μέρος του. Εντός δευτερολέπτων ο LauncherOne ενεργοποίησε τον κινητήρα του και ανέβηκε προς το διάστημα. Η απελευθέρωση των σκαφών που μετέφερε σε ύψος περίπου 500 χλμ, έγινε μερικές ώρες αργότερα.

Η εκτόξευση της Κυριακής ήταν μια μεγάλη επιτυχία για την ομάδα του Μπράνσον δεδομένου της αποτυχημένης δοκιμαστικής πτήσης τον περασμένο Μάιο.