Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αποκαλύψεις  για σεξουαλική κακοποίηση, μετά τα όσα δήλωσε για την δική της φριχτή εμπειρία, η Ολυμπιονίκης, Σοφία Μπεκατώρου. Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μία φοιτήτρια βρήκε το θάρρος να λύσει τη σιωπή της , καταγγέλλοντας και εκείνη  ότι παρενοχλήθηκε σεξουαλικά από καθηγητή της. Οι καταγγελίες αφορούν δύο τμήματα του ΑΠΘ, ενώ  ο Πρύτανης ζήτησε άμεσα και την παρέμβαση του εισαγγελέα. Ο κ. Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος ζήτησε από τον κ. Νίκο Παπαϊωάννου σχετικό έγγραφο, ώστε να αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις του.

Σε συνέχεια του επίσημου αιτήματος του Πρύτανη του ΑΠΘ προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, να παρέμβει για να διερευνήσει την υπόθεση, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ,  προέβη σε ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρός του, καθηγητής Ιστορίας Νεότερων Χρόνων, κ. Βασίλης Γούναρης, στην οποία ενθαρρύνει τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να μην φοβούνται να προβούν σε επώνυμες καταγγελίες.

«Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ καταδικάζει απερίφραστα τη σεξουαλική παρενόχληση στον ακαδημαϊκό χώρο και σε κάθε χώρο, είτε αυτή ασκείται σε φοιτήτριες/φοιτητές είτε σε εργαζόμενες/ους. Καλούμε τις πανεπιστημιακές αρχές να φροντίσουν για τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου αντιμετώπισης ανάλογων περιπτώσεων και στο Πανεπιστήμιό μας, στο οποίο θα μπορούν να προσφεύγουν όσες/όσοι, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, έχουν πέσει ή θα πέσουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης», αναφέρει η ανακοίνωση και καταλήγει: «Οφείλουμε να ενθαρρύνουμε όλες και όλους, ώστε να μη φοβούνται να καταγγείλουν επώνυμα περιπτώσεις παρενόχλησης, να μη νιώθουν ενοχές για ό,τι τους συνέβη (ή για την κακοποίηση που έχουν υποστεί). Όσο μένουν ακατάγγελτες και ατιμώρητες τέτοιες πράξεις το πρόβλημα διαιωνίζεται».

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ