Διαδηλωτές αναμένεται να συγκεντρωθούν την Κυριακή μπροστά στα κοινοβούλια αμερικανικών Πολιτειών για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς για εκλογική νοθεία του απερχόμενου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με τις δυνάμεις επιβολής του νόμου να βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή. Σε ένα τελευταίο περιστατικό, η αστυνομία της Ουάσινγκτον συνέλαβε έναν οπλισμένο άνδρα που επιχείρησε να περάσει σημείο ελέγχου, ενώ δεν είχε την κατάλληλη άδεια.

Η αμερικανική πρωτεύουσα μοιάζει με πόλη υπό πολιορκία. Η περιοχή γύρω από το Καπιτώλιο έχει αποκλειστεί σε ακτίνα 7 οικοδομικών τετραγώνων. Χιλιάδες μέλη της Εθνοφρουράς καταφθάνουν από όλες τις αμερικανικές Πολιτείες και μπλόκα στήνονται σε κάθε διασταύρωση.

Σε ένα από τα μπλόκα, οι αρχές εντόπισαν έναν άνδρα 31 ετών, ο οποίος προσπάθησε να εισέλθει στην απαγορευμένη ζώνη. Στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν δύο περίστροφα και 500 σφαίρες. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι έχασε τον δρόμο και βρέθηκε τυχαία στο σημείο. Η αστυνομία προς το παρόν δεν επιβεβαιώνει ότι σχεδίαζε κάποια επίθεση. Όμως η καχυποψία είναι πλέον διάχυτη παντού.

Κι ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει απομονωμένος στον Λευκό Οίκο, όπου δέχεται επισκέψεις μόνο πολύ στενών συνεργατών του, όπως ο Ρούντολφ Τζουλιάνι και η Ιβάνκα Τραμπ, ο Μάικ Πενς προσπαθεί να καλύψει το κενό εξουσίας που έχει δημιουργηθεί.

Ο απερχόμενος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, επιθεώρησε στρατεύματα σε αεροπορική βάση της Καλιφόρνιας και υπερασπίστηκε την εξωτερική πολιτική της διακυβέρνησης Τραμπ.

«Είμαι περήφανος να αναφέρω, καθώς λίγες μέρες απομένουν σε αυτή την κυβέρνηση, ότι ήταν η πρώτη κυβέρνηση εδώ και δεκαετίες που δεν ενέπλεξε την Αμερική σε νέο πόλεμο» δήλωσε ο Μ. Πενς.

Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ θα προσπαθήσει άμεσα να ανατρέψει βασικές πολιτικές της διακυβέρνησης Τραμπ.

Όπως αποκάλυψε ο προσωπάρχης του, ο Τζο Μπάιντεν θα υπογράψει 12 διατάγματα αμέσως μετά την ορκωμοσία του. Προτεραιότητα θα είναι η επιστροφή της χώρας στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, η άρση της απαγόρευσης εισόδου στο αμερικανικό έδαφος σε πολίτες μουσουλμανικών χωρών και η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ομοσπονδιακά κτίρια.

Πηγή: ΕΡΤ