Ο Στέφαν Τόμας, ένας Γερμανός προγραμματιστής που ζει στο Σαν Φρανσίσκο, έχει δύο ευκαιρίες για να βρει έναν κωδικό πρόσβασης ο οποίος αξίζει περίπου 220 εκατομμύρια δολάρια. Ο κωδικός αυτός θα του επιτρέψει να ξεκλειδώσει έναν σκληρό δίσκο, γνωστό ως IronKey, ο οποίος περιέχει τα ιδιωτικά κλειδιά ενός ψηφιακού πορτοφολιού που περιέχει 7.002 Bitcoin.

Το πρόβλημα είναι ότι ο Τόμας έχασε το χαρτί με τον κωδικό πρόσβασης πριν από χρόνια και το IronKey δίνει στους χρήστες μόνο 10 ευκαιρίες για να το ανακτήσουν. Εάν δεν καταφέρει να μαντέψει τον κωδικό, τότε τα δεδομένα θα κρυπτογραφηθούν και θα χαθούν για πάντα. Έκτοτε, ο προγραμματιστής έχει δοκιμάσει οκτώ από τους πιο συνηθισμένους κωδικούς του, χωρίς αποτέλεσμα.

«Έμενα ξάγρυπνος και σκεφτόμουν. Μετά πήγαινα στον υπολογιστή με νέα στρατηγική η οποία όμως δεν λειτουργούσε και απελπιζόμουν». είπε ο Τόμας.

Παρά την εξαιρετικά ευμετάβλητη περίοδο των τελευταίων οκτώ μηνών, πολλοί είναι αυτοί που έχουν πλουτίσει χάρη στο bitcoin και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ακόμη και όταν η πανδημία κορονοϊού έχει καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία.

Ο πρώην επικεφαλής ασφαλείας του Facebook Άλεξ Στάμος απευθύνθηκε στον Τόμας μέσω του Twitter, λέγοντάς του ότι θα μπορούσε να τον βοηθήσει για το 10% του ποσού.

Σύμφωνα με το άρθρο των New York Times που ανέδειξε την ιστορία του Τόμας, πολλοί ιδιοκτήτες bitcoin δεν έχουν πρόσβαση στην περιουσία τους, καθώς έχουν χάσει ή ξεχάσει τους κωδικούς τους.

Από τα 18,5 εκατομμύρια bitcoin, περίπου το 20 τοις εκατό (140 δισεκατομμύρια δολάρια) βρίσκεται αποθηκευμένο σε ψηφιακά πορτοφόλια που μένουν ξεχασμένα ή απρόσιτα για τους ιδιοκτήτες του, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας δεδομένων κρυπτονομισμάτων Chainalysis.

Ένας άλλος άνδρας έχασε περίπου 800 bitcoin όταν ένας συνάδελφός του έκανε φορμάτ στον υπολογιστή που περιείχε τους κωδικούς. Το 2013, ένας Ουαλός αναζήτησε έναν σκληρό δίσκο που περιείχε 7.500 bitcoin, σε μια χωματερή! Το ποσό αυτό, που τότε αντιστοιχούσε σε 5,5 εκατομμύρια δολάρια, σήμερα θα είχε ανέλθει στα 341 εκατομμύρια.

Το Wallet Recovery Services, μια επιχείρηση που βοηθά στην εύρεση χαμένων ψηφιακών κλειδιών, δήλωσε ότι λαμβάνει 70 αιτήματα την ημέρα από άτομα για κλειδωμένους λογαριασμούς.

ΠΗΓΗ: BBC