Για παροδική μείωση στις παραδόσεις εμβολίων από τη Pfizer έως τις 15 Φεβρουαρίου έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης, τονίζοντας ταυτόχρονα πως δεν αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα δεδομένης και της έγκρισης για 6 δόσεις ανά φιαλίδιο.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη και με βάση την ενημέρωση που έγινε η μείωση της παράδοσης εμβολίων από τη Pfizer είναι παροδική, ενώ όπως είπε αναμένεται να αντισταθμιστεί με ανάλογη αύξηση στις παραδόσεις μετά την 15η Φεβρουαρίου.

Ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε επίσης στην έγκριση λήψης 6 και όχι 5 δόσεων ανά εμβόλιο γεγονός που συνεργεί στη συνέχιση των εμβολιασμών χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα σημειώνοντας ταυτόχρονα πως «έχουμε τις δόσεις που διασφαλίζουν τη δεύτερη δόση εμβολιασμού σε όσους έχουν ήδη κάνει την πρώτη».

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πανδημία στη Βουλή είχε αναφερθεί στην καθυστέρηση της άφιξης εμβολίων υπογραμμίζοντας παράλληλα πως αν και έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα βήματα και έχει προαγοραστεί ικανή ποσότητα εμβολίων ουδείς δύναται να προεξοφλήσει την τήρηση των δεσμεύσεων από τις εταιρείες.

Δεν παρέλειψε να σημειώσει και την καθυστέρηση στην έγκριση  δύο εμβολίων από την ΕΕ

Ανησυχία εκφράζουν οι υπουργοί Υγείας έξι χωρών της ΕΕ

Την ανησυχία τους εξέφρασαν και 6 υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech,

Σε  κοινή επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι υπουργοί Υγείας της Δανίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Σουηδίας αναφέρονται σε «απαράδεκτη κατάσταση».

«Υποχρεούμαστε να ενημερώσουμε τους πολίτες μας και τις ομάδες που διατρέχουν κίνδυνο (…) ότι ο εμβολιασμός τους θα καθυστερήσει, παρά τις εξαίρετες προσπάθειες των κυβερνήσεών μας για να διασφαλιστεί η έγκαιρη παράδοση», αναφέρουν και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πιέσει προκειμένου να «διασφαλιστεί η σταθερότητα και διαφάνεια των παραδόσεων» των εμβολίων κατά της Covid-19.