Ήδη από χτες το βράδυ ξεκίνησε να μας επηρεάζει το πρώτο από τα 3 διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας, που θα κρατήσουν μέχρι την Τρίτη και θα έχουν κύρια χαρακτηριστικά:

1. Τοπικά πυκνές χιονοπτώσεις (κυρίως στα κεντρικά και βόρεια).

2. Τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες (κυρίως στα δυτικά και το Αιγαίο).

3. Θυελλώδεις βοριάδες έως 7-8 μποφόρ.

4. Σταδιακή, περαιτέρω πτώση θερμοκρασίας και παγετό, τοπικά ισχυρό στα κεντρικά και βόρεια και το ΣΚ ολικό σε Μακεδονία και Θράκη.

ΣΗΜΕΡΑ

Βροχές ή χιονόνερο και στο Αιγαίο καταιγίδες, τοπικά ισχυρές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά, αλλά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στα κεντρικά και βόρεια, με εξασθένηση των φαινομένων από το μεσημέρι και από τη νύχτα νέα επιδείνωση του καιρού, από τα νοτιοδυτικά. Οι βοριάδες θα φτάνουν τα 6-7 μποφόρ και θα πέσει κι άλλο η θερμοκρασία, κυρίως στα δυτικά και βόρεια, με παγετό κατά τόπους ισχυρό στα κεντρικά και βόρεια, τη νύχτα και νωρίς το πρωί.

ΑΤΤΙΚΗ

Τοπικά αυξημένη συννεφιά και λίγα χιόνια στα βόρεια ορεινά (πάνω από 800 μέτρα). Βοριάδες στα ανατολικά έως 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα και θερμοκρασία έως 12 βαθμούς, στα βόρεια 2-3 χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αρκετός ήλιος αρχικά, από το βράδυ όμως συννεφιά και χιόνια στα γύρω ορεινά – ημιορεινά. Βοριάδες 4-5, πρόσκαιρα το πρωί 6 μποφόρ και θερμοκρασία έως 6 βαθμούς.

Το Σαββατοκύριακο, θα μας επηρεάσει το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας, από τα δυτικά – νοτιοδυτικά και θα δώσει:

ΑΥΡΙΟ

Βροχές ή χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα, τοπικά ισχυρές από τη νύχτα μέχρι αύριο πρωί στο Ιόνιο και τα δυτικά, μέχρι το μεσημέρι στις Κυκλάδες και την Κρήτη και από το απόγευμα στα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από αργά το βράδυ μέχρι αύριο το ξημέρωμα στα ορεινά – ημιορεινά (πλην Α. Μακεδονίας και Θράκης), οι οποίες θα είναι πυκνές σε Κ. Στερεά και Πελοπόννησο και από αύριο το μεσημέρι θα χιονίζει και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης, του ΒΑ Αιγαίου, της Θεσσαλίας, καθώς και μέχρι τα βόρεια της Α. Στερεάς και της Εύβοιας. Οι βοριάδες στο Ιόνιο θα φτάνουν τα 6-8 μποφόρ τοπικά και στο Αιγαίο τα 6-7 και θα επικρατήσουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, με παγετό στα ηπειρωτικά τη νύχτα και νωρίς το πρωί, τοπικά ισχυρό στα κεντρικά και βόρεια.

Θα χιονίσει και μέσα στη Θεσσαλονίκη, ενώ φαίνεται ότι στην Αττική οι χιονοπτώσεις θα φτάσουν μέχρι τα βόρεια-υπέρ βόρεια προάστια, χωρίς ιδιαίτερη ένταση.

ΚΥΡΙΑΚΗ

Θα συνεχιστεί η κακοκαιρία, αλλά τα φαινόμενα θα μετατοπιστούν βορειοανατολικότερα και θα έχουμε κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις και σε πεδινές περιοχές στα ανατολικά ηπειρωτικά, κυρίως την Εύβοια και το Βόρειο και Α. Αιγαίο.

ΔΕΥΤΕΡΑ – ΤΡΙΤΗ

Νέα κακοκαιρία από τα νοτιοδυτικά, θα επηρεάσει κυρίως τα κεντρικά και νότια.

Παναγιώτα (Πάττυ) Δ. Σπηλιωτοπούλου

Μετεωρολόγος ΕΡΤ

B.Sc Φυσικός

Μ.Sc Μετεωρολόγος, ΕΚΠΑ

M.Sc Ειδικός στις Στρατηγικές Διαχείρισης Κρίσεων & Καταστροφών (Ακραία Φαινόμενα), ΕΚΠΑ

Μ.Α Δημοσιογράφος, ΕΚΠΑ