Ανταπόκριση από Μαδρίτη Δώρα Μακρή

Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας ενημερώνει για 35.878 νέες μολύνσεις και 201 νεκρούς τις τελευταίες 24 ώρες. 19.000 οι νοσηλευόμενοι. Το ποσοστό μολύνσεων αγγίζει τους 522/100.000 κατοίκους.

Για «τσουνάμι του τρίτου κύματος» κάνει λόγο ο επικεφαλής της επιτροπής Επιδημιολόγων Φερνάντο Σιμόν, αν και όπως επισημαίνει «ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού θα έχει άμεσα αποτελέσματα στην θνητότητα καθώς σε λίγες μόνο μέρες ευπαθείς ομάδες θα έχουν υποστεί ανοσία στον ιό». Υπολογίζει ότι σε μια με δύο εβδομάδες η Ισπανία θα δει μείωση θανάτων από κορονοϊό.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Υγείας αναφέρει τουλάχιστον 100 κρούσματα του βρετανικού στελέχους του κορονοϊού στην Ισπανία.

Σχετικά με τον εμβολιασμό 1.139.400 εμβόλια διανεμήθηκαν στις 17 περιοχές και εμβολιάστηκαν ως τώρα 676.186 πολίτες.

Το τελευταίο διάστημα αρκετές αυτονομίες ζητούν από την κεντρική κυβέρνηση να επιβάλλει τουλάχιστον για δύο εβδομάδες καθολικό λοκντάουν παρά το γεγονός ότι οι 17 τοπικές κυβερνήσεις έχουν την δυνατότητα να επιβάλουν περιοριστικά μέτρα ανάλογα με τον αριθμό κρουσμάτων της περιοχής τους.

Την ίδια ώρα, μια εβδομάδα μετά την κακοκαιρία «Φιλομένα», η Μαδρίτη είναι γεμάτη από λόφους χιονιού αλλά και σκουπιδιών καθώς δεν γίνεται αποκομιδή απορριμμάτων, οι στάσεις λεωφορείων είναι φραγμένες από το χιόνι και οι πεζοί επιλέγουν να περπατούν στην άσφαλτο και όχι στα παγωμένα πεζοδρόμια.

Σε «Οδύσσεια» μετατρέπεται η μετακίνηση στη Μαδρίτη ενώ το 1/3 των ασθενών στα επείγοντα είναι από πτώσεις λόγω του παγετού.

Tη Δευτέρα ανοίγουν τα σχολεία τελικά αλλά τουλάχιστον σε 300 από αυτά υπάρχει δυσκολία πρόσβασης και καλούνται οι γονείς να καθαρίσουν τις εισόδους προς μεγάλη τους δυσαρέσκεια.

Ως αυτή την ώρα και χωρίς να έχουν ακόμα υπολογιστεί λεπτομερώς οι ζημιές ο δήμος της Μαδρίτης ζητά 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ και την κήρυξη της Μαδρίτης ως ζώνη καταστροφής.