Ανταπόκριση, Λονδίνο: Νατάσα Καντζάβελου

 Η Πέμπτη σηματοδότησε  την τέταρτη συνεχόμενη ημέρα που τα κρούσματα  στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμείναν κάτω από 50.000, αποδεικνύοντας ότι τα αυστηρά μέτρα αντιμετωπίζουν τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού . Χθες καταγράφηκαν 48.682 και 1248 θάνατοι . Η εικόνα δείχνει ότι Το ποσοστό R «πέφτει στο 0,6», οι καθημερινές λοιμώξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώνονται 7,5% σε μια εβδομάδα όμως οι θάνατοι συνεχίζουν να αυξάνονται αγγίζοντας το 7 % .

Το Λονδίνο εξακολουθεί να έχει το υψηλότερο ποσοστό σε κρούσματα από οποιασδήποτε άλλη περιοχή, με το ποσοστό των νέων περιπτώσεων να ανέρχεται   σε 864,9 ανά 100.000 άτομα έως τις 10 Ιανουαρίου.

Κέντρα φροντίδας

Όμως τα κρούσματα του Covid-19 σε κέντρα φροντίδας έχουν υπερδιπλασιαστεί σε ένα μήνα, με τα επίπεδα λοιμώξεων να είναι παρόμοια με την κορύφωση του πρώτου κύματος, σύμφωνα με στοιχεία.

Νοσηλευόμενοι

 Αυτή η περίοδος για όλους τους πολίτες της Μ. Βρετάνιας είναι ιδιαίτερα ανησυχητική γιατί τίθεται ζήτημα υπερπληρότητας στα νοσοκομεία με τους ασθενείς να καταλαμβάνουν περισσότερα από 30.000 νοσοκομειακά κρεβάτια στην Αγγλία ενώ 3.000 ασθενείς βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη . Λόγω της κρίσης στα βρετανικά νοσοκομεία Δεκάδες ασθενείς με κορονοϊό στο Λονδίνο πρόκειται να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία για να ελευθερώσουν χώρο για τις κρίσιμες περιπτώσεις. Συνολικά 4,46 εκατομμύρια ασθενείς είναι στην αναμονή για νοσοκομειακή περίθαλψη συμφωνά με τα στοιχεία για το Νοέμβριο του 2020.

Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό που υπήρξε ποτέ ενώ 192.169 ασθενείς περιμένουν επίσης περισσότερο από ένα χρόνο για περίθαλψη.

Εμβολιασμοί

Ο καθηγητής Νιλ Φέργκιουσον του οποίου η μοντελοποίηση οδήγησε στο πρώτο lockdown, δήλωσε στο BBC ότι το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται την «υψηλότερη δυνατή κάλυψη εμβολίων» πριν απελευθερωθούν τα μέτρα

Πρόσθεσε: «Δεν θα μπορούσαμε να προβλέψουμε ότι θα εμφανιστεί αυτή η νέα παραλλαγή, αλλά η νέα παραλλαγή χωρίς αμφιβολία θα κάνει τη χαλάρωση των περιορισμών πιο δύσκολη, επειδή είναι ουσιαστικά πιο μεταδοτική.

Συνολικά 2.910.027 εμβολιασμοί Covid-19 εχουν πραγματοποιηθεί στην Αγγλία μεταξύ 8 Δεκεμβρίου και 13 Ιανουαρίου, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία του NHS England, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων και δεύτερων δόσεων.

Επίσης τα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο 2% των πολιτών  στην βρετανική πρωτεύουσα εμβολιάστηκαν έως τις 10 Ιανουαρίου, σε σύγκριση με το 5% στα βορειοανατολικά και το Γιορκσάιρ, γεγονός που προκάλεσε τις αντιδράσεις του δημάρχου Σαντίκ Καν.