Ανταπόκριση από Βερολίνο, Γιώργος Παππάς

Σε παρατεταμένη εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό οδεύει η Γερμανία. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θέλει να επισπεύσει ήδη για την επόμενη εβδομάδα τη συνάντησή της με τους τοπικούς πρωθυπουργούς των κρατιδίων που είναι προγραμματισμένη για τις 25 Ιανουαρίου, προκειμένο να εξετάσουν την εξέλιξη της πανδημίας και να λάβουν τα ενδεδειγμένα μέτρα.

Η Άνγκελα Μέρκελ εκτιμά ότι θα χρειαστούν ακόμη 8-10 εβδομάδες σκληρών περιοριστικών μέτρων που ισχύουν σήμερα μέχρι τέλους Ιανουαρίου. Σε διαβουλεύσεις με στελέχη του κόμματός της χθες επισήμανε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για χαλάρωση.

Η Μέρκελ πιέζει συνεχώς για αυστηρότερα μέτρα από εκείνα που δέχονται οι τοπικοί πρωθυπουργοί. Αλλά διαψεύδεται ότι η καγκελάριος ζήτησε απαγόρευση μετακινήσεων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ένα σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Bild διαψεύδεται από τους συμμετέχοντες σε συνεδρίαση οργάνου του κόμματός CDU.

Το σχετικό δημοσίευμα διέψευσε και ο γενικός γραμματέας του CDU Πάουλ Τσέμιακ. «Υπήρξαν δημοσιεύματα ότι η πολιτική ηγεσία θέλει να σταματήσει τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αυτό δεν είναι σωστό. Κανείς δεν πρότεινε κάτι τέτοιο», είπε ο Τσέμιακ.