ανταπόκριση από την Ισπανία για την ΕΡΤ: Δώρα Μακρή

Στις 30 Μαΐου θα διεξαχθούν τελικά οι εκλογές στην Αυτονομία της Καταλονίας από τις 14 Φεβρουαρίου που αρχικά είχαν προγραμματιστεί.

Η τοπική κυβέρνηση επικαλέστηκε την αυξητική τάση των μολύνσεων από κορονοϊό και την απουσία εγγυήσεων για την ασφαλή διεξαγωγή των εκλογών για τους πολίτες.

Σχεδόν στο σύνολό τους τα καταλανικά κόμματα στο τοπικό κοινοβούλιο συμφώνησαν για την νέα ημερομηνία εκτός από το PSC (Σοσιαλιστικό Κόμμα Καταλονίας).

Οι εκπρόσωποι του PSC επισημαίνουν ότι οι λόγοι είναι αμιγώς πολιτικοί λόγω της δημοφιλίας του δικού τους υποψηφίου που δεν είναι άλλος από τον νυν υπουργό Υγείας και Καταλανό Σαλβαδόρ Ίγια.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές από την ώρα που αποφασίστηκε ο υποψήφιος για την Προεδρία της τοπικής κυβέρνησης να είναι ο νυν υπουργός, δημιουργήθηκε το « φαινόμενο Ίγια» το οποίο στις δημοσκοπήσεις δίνει στους Καταλανούς σοσιαλιστές μεγάλη άνοδο και προσέλκυση ψηφοφόρων τόσο από τους Θιουδαδάνος όσο και από τα εθνικιστικά αριστερά κόμματα.

Ο στόχος των αντιπάλων του Ίγια είναι με την αναβολή των εκλογών να « ξεφουσκώσει» το φαινόμενο Ίγια ώστε να μην κερδίσει τις εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι στην Καταλονία υπάρχουν δύο αντίπαλα στρατόπεδα αφενός των «αποσχιστών» ( δεξιών και αριστερών) και αφετέρου των « συνταγματικών» οι οποίοι αντιτίθενται στην αυτοδιάθεση της Καταλονίας.