Στα προβλήματα των αγροτών αναφέρθηκε χθες το βράδυ από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος προσλήψεων στον Δημόσιο Τομέα και την ενίσχυση του ΑΣΕΠ, ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης. Στην εισαγωγή του ο κ. Πολάκης, απευθύνθηκε στον Υπ. Εσωτερικών και πρ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Έχω μια παραγγελιά από ανθρώπους που αγαπώ πολύ, κτηνοτρόφους, αγρότες, ελαιοπαραγωγούς από την Κρήτη. Και όταν έχουμε παραγγελιές πρέπει μ’ αυτές να ξεκινάμε τις ομιλίες μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει:

«Θα μείνετε στην ιστορία κ. Βορίδη ως ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης που:

α) όταν έδωσε την ενιαία ενίσχυση στους αγρότες, δηλαδή το 1,65 δις €, στο τέλος της ημέρας έλειπαν 165 εκατομμύρια. Δηλαδή έλειπε το 10%. Που είναι τα λεφτά κ. Βορίδη; Που είναι “καβατζωμένα” και λείπουν από τους λογαριασμούς των αγροτών;

β) πήρατε από τον 2ο Πυλώνα 126 εκ. € που προορίζονταν για τις επενδύσεις και τους τεχνικούς συμβούλους, τα βάλατε στον κωδικό για την έκτακτη ενίσχυση λόγω κορωνοϊού και δώσατε ενίσχυση στους ελαιοπαραγωγούς όλης της χώρας, με τιμή 30 € ανά στρέμμα και μόνον σε όσους είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Πολλοί άλλοι που έχουν ελαιόδεντρα, εργάζονται σε αυτά κάθε χρόνο και παράγουν λάδι δεν πήραν τίποτα. Κι επίσης, με αυτό που κάνατε με το αρχείο της 31ης Αυγούστου, μείναν απ’ έξω και άλλοι πολλοί που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

γ) όμως, υπάρχει εδώ ένα μεγάλο “μασκαραλίκι” κ. Βορίδη μου. Θυμάστε πέρυσι, όταν στην Κρήτη έγινε πανικός με το γλοιοσπόριο και το δάκο, που σας έλεγα ότ αυτό το νησί είχε μια απώλεια εισοδήματος (όχι ενισχύσεων) ύψους 130-140 εκ. € από την καταστροφή που έγινε; Και 13 μήνες μετά, έχει κατατεθεί ο σχετικός φάκελος και ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Δηλαδή , να τα “κλάψουνε” αυτά τα 130 εκ. € οι ελαιοπαραγωγοί, επειδή εσείς δεν κινηθήκατε έγκαιρα για ενίσχυση;»

Στη συνέχεια ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την υπόθεση της NOVARTIS που βασίστηκε στην αντίστοιχη απόφαση του Δικαστηρίου του Νιου Τζέρσεϊ στην Αμερική, σε θέματα που αφορούν τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση και άλλα θέματα επικαιρότητας.

Παρακολουθήστε την ομιλία του: