Το Σάββατο θα αρχίσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού, με πρώτους τους ηλικιωμένους άνω των 85 ετών. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 100 χιλιάδες πολίτες θα κάνουν το εμβόλιο μέχρι το τέλος του μήνα.

Ραντεβού με το εμβόλιο έχουν από τις 16 Ιανουαρίου οι ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών. Ήδη σε πλήρη εξέλιξη είναι οι εμβολιασμοί σε κλειστές δομές και στους υγειονομικούς

Κατά προτεραιότητα, στις ευπαθείς ομάδες θα εμβολιασθούν οι καρκινοπαθείς, οι μεταμοσχευθέντες και όσοι κάνουν αιμοκάθαρση.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις με τα αυτοάνοσα ότι δεν μπορούν να εμβολιαστούν αλλά βρίσκονται και σε αυξημένο κίνδυνο δεν είναι απαγορευτικό γι αυτά», επισημαίνει ο Θεοκλής Ζαούτης, καθηγητής επιδημιολογίας στο University of Pennsylvania School of Medicine.

«Δεν είχαν περιληφθεί στις έρευνες και γυναίκες σε γαλουχία όχι ότι υπάρχει αντένδειξη αλλά δεν έχουμε δεδομένα», αναφέρει ο Θάνος Δημόπουλος Kαθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας

Η Μαρία Τσολιά, καθηγήτρια Παιδιατρικής στο ΕΚΠΑ τονίζει πως: «Τα εμβόλια που περιέχουν mRNA δεν αναμένεται να έχουν αρνητικές επιδράσεις στο βρέφος. Για το λόγο αυτό οι γυναίκες που θηλάζουν μπορεί να επιλέξουν να εμβολιαστούν».

Όπως δήλωσε η Ελένη Γιαμαρέλλου, ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ: «Αυτός ο ιός στα παιδιά περνά ή ασυμπτωματικός ή πολύ ελαφρά. Δεν ενδείκνυται ο εμβολιασμός των παιδιών γιατί δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή κλινικά δεδομένα«.

Από τις 27 Δεκεμβρίου πάντως έως σήμερα έχουν εμβολιαστεί 70. 698 άτομα και θα επιταχυνθούν οι ρυθμοί στο αμέσως επόμενο διάστημα με την παραλαβή περισσότερων εμβολίων. 

Πολλά υποσχόμενο είναι αυτό της Johnson & Johnson, που βρίσκεται στη φάση 3 των κλινικών δοκίμων. 

Ο Μανώλης Δερμιτζακης καθηγητής Γενετικής Ιατρικής Σχολής Γενεύης, αναφέρει ότι: «Μέσα σε διάστημα δυο μηνών μετά την πρώτη δόση ανοσολογική αντίδραση 95% και σε τρεις μήνες το 100%».

«Πρόκειται για ένα εμβόλιο σε μια δόση που διανέμεται σε πιο εύκολα και δεν χρειάζεται η ψυχρή αλυσίδα διανομής«, αναφέρει ο Πέτρος Λιγοξυγκάκης καθηγητής Ανοσολογίας Πανεπιστημίου Οξφόρδης.

Μέχρι να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 33 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους, 328 είναι διασωληνωμένοι, ενώ καταγράφηκαν 599 νέα κρούσματα κορονοϊού με θλιβερή πρωταθλήτρια και πάλι την Αττική με 227 νέες λοιμώξεις.

Στην Ευρώπη

Η διαδικασία των εμβολιασμών επιταχύνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, τα στοιχεία από τη διασπορά της νόσου, κυρίως λόγω των μεταλλάξεων, είναι απογοητευτικά και άκρως ανησυχητικά. Συνεδριάζει ο ΠΟΥ για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, ενώ στη Γαλλία ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα από τις 6μμ έως τις 6πμ. Ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφει η Ισπανία και ρεκόρ θανάτων η Γερμανία. Το εμβόλιο έκανε ο Πάπας Φραγκίσκος, ενώ εμβολιάστηκε και ο Ερντογάν με το κινέζικο εμβόλιο.

Βελτιωμένη είναι η εικόνα της χώρας μας αναφορικά με τη διασπορά του κορονοϊού, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.

– Εκτός από την Ελλάδα, την Φινλανδία και την Ισλανδία, που είναι χρωματισμένες «πορτοκαλί» όλη η υπόλοιπη Ευρώπη, βρίσκεται στο «κόκκινο».

– Συγκεκριμένα βρίσκονται στην κατηγορία υψηλού κινδύνου που προκύπτει αν τα κρούσματα των τελευταίων 14 ημερών είναι περισσότερα των 150 ανά 100.000 κατοίκους.

– Ακόμα θετικότερη εντύπωση κάνει η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου, οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, που είναι και οι μόνες «πράσινες» από κορονοϊό περιοχές σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην Κίνα

Ένα χρόνο μετά την αποκάλυψη των πρώτων κρουσμάτων στην κινεζική επαρχία Γουχάν, και το αυστηρό απαγορευτικό που ακολούθησε, η ζωή πλέον έχει επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Η υπαίθρια αγορά πώλησης ζώων και το εργαστήριο του Ινστιτούτου Ιολογίας της πόλης μπαίνουν τώρα στο μικροσκόπιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η επιστημονική ομάδα έφτασε έστω και καθυστερημένα, μετά από μήνες διπλωματικών αντεγκλήσεων στην αποκαλούμενη και γενέτειρα της COVid-19, για να αποκαλύψει την προέλευση του νέου κορονοϊού.

Θα είναι πολύ μακρύ το ταξίδι, μέχρι να καταλάβουμε απολύτως τι έχει συμβεί. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε ξεκάθαρες απαντήσεις μετά από αυτή την αρχική αποστολή», δήλωσε ο Πέτερ Μπεν, επικεφαλής ομάδας του ΠΟΥ στην Κίνα.

Το Πεκίνο έχει επανειλημμένως αμφισβητήσει ότι η πανδημία ξεκίνησε στο έδαφός του, ή ότι άργησε να ειδοποιήσει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για την άγνωστη αυτή ασθένεια, που έμελλε να εξελιχθεί σε μία από τις πιο φονικές στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Η διεθνής ομάδα των επιστημόνων του ΠΟΥ πρέπει πρώτα να μπει σε καραντίνα. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, Κινέζοι επιστήμονες και ιατρικό προσωπικό θα έχουν μεταξύ τους διευρυμένες επαφές μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να λύσει αυτόν τον επιστημονικό και πολιτικό γρίφο, χωρίς η στήριξη του Πεκίνου να θεωρείται δεδομένη. Ο ΠΟΥ πάντως προειδοποιεί ότι το 2021 μπορεί να είναι μία πιο δύσκολη χρονιά, καθώς ο νέος κορονοϊός εξαπλώνεται στο βόρειο ημισφαίριο, μεταλλαγμένος και πιο μεταδοτικός, έχοντας ήδη στερήσει την ζωή σε 2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου, Λήδα Παπαδοπούλου, Ανδριάνα Μαγγανιά

Πηγή: ΕΡΤ