Ανταπόκριση, Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Τις νέες μεταλλάξεις και παραλλαγές του κορονοϊού καθώς και τον εμβολιασμό ταξιδιωτών θα εξετάσει την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου στην διαρκή συνεδρίαση της η επιτροπή έκτακτης ανάγκης για την διαχείριση του Covid 19 που συγκαλείται εκ νέου  από τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ βάσει του Διεθνούς Κανονισμού Υγείας.

Ο ρόλος της επιτροπής είναι να παρέχει συμβουλές για τη δημόσια υγεία ή να προτείνει επίσημες προσωρινές συστάσεις, ανάλογα με την περίπτωση στον Γενικό Διευθυντή, ο οποίος λαμβάνει την τελική απόφαση

Στην επιτροπή συμμετέχουν 31 συνολικά επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Οι 19 είναι τακτικά μέλη της επιτροπής και άλλα 12 ως ειδικοί σύμβουλοι. Η επιτροπή έκτακτης ανάγκης για το COVID-19 πραγματοποίησε την πρώτη της συνεδρίαση στις 22 και 23 Ιανουαρίου 2020. Η επιτροπή δεν καταλήγει σε συμπέρασμα βάσει των περιορισμένων διαθέσιμων πληροφοριών. Δεδομένου ότι υπήρχε απόκλιση απόψεων, η επιτροπή αποφασίζει να επανέλθει εντός 10 ημερών. Τελικά στις 30 Ιανουαρίου 2020, μετά τη δεύτερη συνεδρίασή του, ο Γενικός Διευθυντής κηρύττει την μετάδοση του κορονοϊού ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε διεθνές επίπεδο.

Εν τω μεταξύ ενημέρωση στους ευρωβουλευτές για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα εμβόλια κατά του COVID-19 θα πραγματοποιήσει σήμερα η κα Σάντρα Γκαλίνα επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της ΕΕ για τις συμβάσεις εμβολίων.

Στη συνέχεια οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων θα υποβάλλουν ερωτήσεις για θέματα όπως η διαδικασία της ΕΕ για την έγκριση των εμβολίων, το στάδιο της διαδικασίας έγκρισης στο οποίο έχουν φτάσει διάφορα εμβόλια, καθώς και οι ποσότητες που αγόρασε η ΕΕ.