Να επιτευχθεί γρήγορα μια κοινή κατανόηση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. για μία φόρμα πιστοποίησης εμβολιασμού και τις χρήσεις της ζήτησε ο πρωθυπουργός από την πρόεδρο της Κομισιόν , γεγονός που θα συνέβαλε, όπως αναφέρει  στην επιστολή του, στην  αποκατάσταση της κινητικότητας σε παγκόσμια κλίμακα, η οποία αποτελεί θεμέλιο για την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας σε επίπεδα πριν από την κρίση.

Η διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής αποκατάστασης της ελεύθερης κυκλοφορίας είναι, αναγκαστικά, θεμελιώδης προτεραιότητα για όλους μας», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Η πρόταση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν συνεπάγεται  ότι η Ελλάδα πρόκειται να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό ή προϋπόθεση για τα ταξίδια. Από την κυβέρνηση έχουν  μιλήσει για «κίνητρα» που θα μπορούσαν να δοθούν, προκειμένου να ενθαρρύνονται οι πολίτες να εμβολιάζονται. Είναι ωστόσο δεδομένο ότι ο εμβολιασμός παραμένει και θα παραμείνει προαιρετικός.

Στην επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν, ο πρωθυπουργός εκφράζει την ελπίδα το θέμα να προωθηθεί διεθνώς.

Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη ενδεχομένως να συζητηθεί και στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών με θέμα την πανδημία και την πορεία του εμβολιασμού, που έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιανουαρίου.

Στο θέμα του εμβολιασμού αναφέρθηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και από τη Λισαβόνα, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα λάβει περισσότερες δόσεις εμβολίων από όσες εν τέλει θα χρειαστούν.

Πηγή: Politico