Αιτία για τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που έχουμε τις τελευταίες ημέρες, ιδιαίτερα στα κεντρικά και νότια, είναι οι θερμές αέριες μάζες από τη Β. Αφρική που εγκαταστάθηκαν πάνω από τη χώρα μας και στις οποίες οφείλονται και οι πολύ ισχυροί νοτιάδες, που συνοδεύονται από μεγάλες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Το σκηνικό του καιρού όμως έχει ξεκινήσει να αλλάζει ήδη από χτες, καθώς οι θερμές αυτές αέριες μάζες συγκρούονται με τις πολύ ψυχρές που έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος της Βόρειας και Κ. Ευρώπης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διαδοχικά χαμηλά βαρομετρικά, τα οποία θα κατευθύνονται προς τη χώρα μας, φέρνοντας έτσι αλλεπάλληλες κακοκαιρίες, με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα πεδινά και χιόνια όχι μόνο στα ορεινά, αλλά και σε χαμηλά υψόμετρα της κεντρικής και βόρειας χώρας, παγετό και ισχυρούς βοριάδες, οι οποίοι θα κάνουν ακόμα πιο έντονη την αίσθηση του κρύου.

Έτσι λοιπόν, τα τοπικά έντονα φαινόμενα που έπληξαν χτες τα δυτικά, σήμερα θα επηρεάσουν σταδιακά τη βόρειας, ανατολική και νότια χώρα κατά τόπους, με βροχές, καταιγίδες, τοπικά έντονες στη Θράκη και το Α. Αιγαίο από το απόγευμα, ενώ δεν αποκλείεται και την Αττική να επικρατήσουν τις αμέσως επόμενες ώρες ζώνες καταιγίδων, οι οποίες θα δώσουν κατά τόπους και κατά διαστήματα πρόσκαιρα ισχυρά φαινόμενα, από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά.

Τα έντονα φαινόμενα θα επιμείνουν αύριο το πρωί στο Α. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, με εξασθένηση από το μεσημέρι, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση. Το αξιοσημείωτο όμως, θα είναι η απότομη και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο, η οποία θα είναι της τάξης άνω των 10-12 βαθμών σε σχέση με τις σημερινές…! Το κρύο θα γίνει ιδιαίτερα αισθητό, καθώς θα συνοδεύεται από θυελλώδεις βοριάδες, έως 8 πιθανόν και 9 μποφόρ τοπικά στο Α. Αιγαίο. Χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά και ημιορεινά.

Νέα κακοκαιρία αναμένεται να πλήξει μεγάλο μέρος της χώρας το διήμερο Πέμπτη – Παρασκευή, ενώ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα πέσει κι άλλο η θερμοκρασία και θα κυμανθούμε πλέον σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά για την εποχή, με τη βόρεια χώρα πιθανώς να μπαίνει σε ολικό παγετό και θερμοκρασίες υπό το μηδέν όλο το 24ωρο…!

Έτσι, χιόνια θα έχουμε μέχρι και στα ορεινά της Κρήτης, αλλά και σε ημιορεινές ή και πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, ενώ δεν αποκλείεται να χιονίσει και μέσα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στα βόρεια προάστια ή ίσως και στο κέντρο της Αττικής! Αυτό, βέβαια, θα εξαρτηθεί όμως από την τροχιά που τελικά θα ακολουθήσουν αυτά τα βαρομετρικά χαμηλά, η οποία θα είναι πιο ξεκάθαρη στα επόμενα «τρεξίματα» των καιρικών μοντέλων…

ΣΗΜΕΡΑ

Κακοκαιρία σχεδόν σε όλη τη χώρα με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές σε Θράκη και Α. Αιγαίο, κυρίως. Εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα στα βορειοδυτικά και από το βράδυ στα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης στα ανατολικά και νότια. Βοριάδες στο Ιόνιο έως 6 μποφόρ και νοτιάδες στο Αιγαίο 7-8 μποφόρ τοπικά και μικρή πτώση θερμοκρασίας στα κεντρικά και κυρίως στα βόρεια.

ΑΤΤΙΚΗ

Από το απόγευμα βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Νοτιάδες 6-7 μποφόρ και από το βράδυ βοριάδες 4-6 και θερμοκρασία έως 19 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από το μεσημέρι. Βοριάδες από το απόγευμα τοπικά 6 μποφόρ και θερμοκρασία έως 12 βαθμούς.

ΑΥΡΙΟ

Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά λίγη συννεφιά με τοπικές βροχές. Χιόνια στα ορεινά και από το απόγευμα στα βόρεια ημιορεινά. Βροχές και καταιγίδες, πρόσκαιρα ισχυρές το πρωί στο Α. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Βοριάδες τοπικά 7 μποφόρ και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως στα βόρεια της τάξεως των 10-12 βαθμών, με παγετό τοπικά στα βορειοδυτικά τη νύχτα και νωρίς το πρωί.