Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση στη Γερμανία, όπου τα αποτεφρωτήρια στη Σαξονία έχουν γεμίσει. Πρόταση για την υποχρεωτικότητα του εμβολίου στις δομές φιλοξενίας και φροντίδας ηλικιωμένων κατέθεσε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ανακοίνωσε στους βουλευτές του συντηρητικού της κόμματος ότι αναμένει πως το λοκντάουν που έχει επιβληθεί στη Γερμανία για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές Απριλίου, όπως αναφέρει η πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα Bild επικαλούμενη κάποια από τα πρόσωπα που συμμετείχαν στη συνάντηση.

«Αν δεν καταφέρουμε να αναχαιτίσουμε αυτόν τον βρετανικό ιό, τότε μέχρι το Πάσχα θα έχουμε δεκαπλάσια κρούσματα. Χρειαζόμαστε οκτώ με δέκα ακόμη εβδομάδες σκληρών μέτρων», είπε η Μέρκελ, σύμφωνα με την Bild.

Τρία πρόσωπα που συμμετείχαν στη συνάντηση είπαν στο Reuters ότι η Μέρκελ δεν μίλησε συγκεκριμένα για παράταση του λοκντάουν μέχρι τον Απρίλιο και ότι δεν προειδοποίησε για δεκαπλάσια αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στη Γερμανία.

«Η Μέρκελ είπε ότι οι επόμενες οκτώ με δέκα εβδομάδες θα είναι πολύ δύσκολες αν το παραλλαγμένο στέλεχος από τη Βρετανία εξαπλωθεί στη Γερμανία», ένα από τα τρία αυτά πρόσωπα είπε και πρόσθεσε ότι η καγκελάριος αναφέρθηκε σε δεκαπλάσια αύξηση των κρουσμάτων στην Ιρλανδία εξαιτίας του νέου παραλλαγμένου στελέχους.

Η Γερμανία αυστηροποίησε το εθνικό λοκντάουν την περασμένη εβδομάδα και το παρέτεινε μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου εν μέσω ανησυχίας ότι το περισσότερο μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία, πιθανόν να επιβαρύνει περαιτέρω τα ήδη υπερφορτωμένα νοσοκομεία.

Σήμερα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανέφερε 12.802 νέα κρούσματα κορονοϊού και 891 θανάτους με τους οποίους ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανήλθε σε 41.577.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης στοχεύει να μπορέσει να περιορίσει την εξάπλωση του ιού μέχρι να έχει εμβολιαστεί αρκετό ποσοστό του πληθυσμού της για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ