ανταπόκριση από το Στρασβούργο για την ΕΡΤ: Κώστας Δαβάνης

Μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού εμφανίστηκε στην Ιαπωνία, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σημειώνοντας μάλιστα πως η νέα αυτή παραλλαγή φέρει 12 μεταλλάξεις. Για την νέα αυτή παραλλαγή ενημερώθηκε από τις αρμόδιες αρχές της χώρας.

Ο Π.Ο.Υ αναφέρθηκε στον κίνδυνο μεταλλάξεων του ιού, όπως αυτή της Ιαπωνίας, με το ινστιτούτο μολυσματικών ασθενειών της χώρας όμως να τονίζει ότι είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αμέσως πόσο μολυσματικό είναι το νέο στέλεχος και αν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Η παραλλαγή φαίνεται να έχει υποστεί παρόμοιες μεταλλάξεις με άλλα στελέχη που ανακαλύφθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική, μεταλλάξεις που είναι μεν εξαιρετικά μολυσματικές, δεν προκύπτουν όμως στοιχεία ότι οι άνθρωποι νοσούν βαρύτερα.

«Όσο περισσότερο εξαπλώνεται ο ιός, τόσο υψηλότερη είναι η πιθανότητα νέων αλλαγών στον ιό», τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ σημειώνοντας ότι οι νέες παραλλαγές φαίνεται να είναι πιο μεταδοτικές από τα προηγούμενα στελέχη. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων και της νοσηλείας, κάτι που είναι εξαιρετικά προβληματικό για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τα νοσοκομεία που βρίσκονται ήδη υπο κατάρρευση.

Στην μάχη για την καταπολέμηση της πανδημίας, όπως τόνισαν στελέχη του Οργανισμού, η εξάπλωση μπορεί να αποφευχθεί μόνο εάν οι άνθρωποι τηρούν τα μέτρα ασφαλείας παρά τα προγράμματα εμβολιασμού.