Προσδοκούμε κι ελπίζουμε σε μια παραγωγική σχέση με την Τουρκία κι αυτό θα γίνει αν η Τουρκία αλλάξει συμπεριφορά, τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια τη κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα. «Θα είναι προς όφελος όλων αν η Τουρκία αλλάξει πολιτική»  υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει καμία πρόσκληση από την Τουρκία, την οποία αναμένει για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές «για το ένα και μόνο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε, και που δεν είναι άλλο από τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο».

Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία όταν οριστικοποιηθεί η ημερομηνία, ακολουθώντας και τις κατευθύνσεις που έδωσε το ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «που δεν είναι άλλες από το να ξεκινήσουμε από εκεί που σταματήσαμε το Μάρτιο του 2016, και να κάνουμε πρόοδο στο ζήτημα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η διαδικασία είναι απλή από τη στιγμή που υπάρχει διάθεση, και πρόσθεσε ότι οι γενικοί γραμματείς των δυο ΥΠΕΞ συνεννοούνται, καθορίζουν την ημερομηνία και στη συνέχεια αυτή.

«Δεν έχει γίνει αυτό. Κρατώ όμως ως θετικό ότι η Τουρκία εκφράζει τη βούληση να ξεκινήσει η διαδικασία» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες, να βρούμε ημερομηνία και να ξεκινήσουμε τις επαφές. Θα είναι ένα θετικό πρώτο βήμα» είπε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο κ. Κόστα απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε, μεταξύ άλλων. ότι η Πορτογαλία και η ΕΕ έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους σε Ελλάδα και Κύπρο και την απαίτηση να υπάρχει σεβασμός στην εδαφική ακεραιότητα αυτών των χωρών.