«Το τρένο του εμβολιασμού έχει ξεκινήσει, κυλά σε σταθερές ράγες. Επιταχύνει και θα επιταχύνει περισσότερο» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της Covid-19, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και πρόσθεσε: «Φορτώνονται βαλίτσες σε αυτό το τρένο και πολλοί επιβάτες που με την πάροδο του χρόνου, θα πληθαίνουν όλο και περισσότερο. Ας είμαστε αισιόδοξοι, ας χαρούμε αυτό το ταξίδι, ο προορισμός είναι κοινός: είναι η ασφάλεια, είναι η ελευθερία. 

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση, η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι το άνοιγμα της πλατφόρμας για άτομα άνω των 85 αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου και υπενθύμισε τον λόγο για τον οποίο έγινε η προτεραιοποίηση αυτής της ηλικίας.

«Η πανδημία έδειξε ότι η πιο ευάλωτη ομάδα πληθυσμού είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 85, τα άτομα που μπήκαν στα νοσοκομεία και ατυχώς, σε ψηλό ποσοστό, δεν βγήκαν από τα νοσοκομεία.

Η μεγάλη αυτή ηλικία συνδέεται με την γήρανση του ανοσολογικού συστήματος, με την συνύπαρξη και άλλων ανοσολογικών καταστάσεων, αλλά αυτό που φάνηκε, ανεξάρτητα από τους δύο αυτούς παράγοντες, είναι ότι μόνη η ηλικία αποτελεί τον σημαντικό παράγοντα αυξημένου κινδύνου» επεσήμανε η κ. Θεοδωρίδου σημειώνοντας ότι σε όλα τα προγράμματα εμβολιασμού όλων των χωρών, πρώτη ομάδα μετά τους υγειονομικούς και τις κλειστές δομές, είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών.

Πηγή: ΕΡΤ1