Στα θρανία επιστρέφουν τη Δευτέρα 11/1 μετά από δύο μήνες τηλεκπαίδευσης, οι μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών.

Αύριο, θα ανοίξουν επίσης, παιδικοί σταθμοί και σχολεία ειδικής αγωγής, ενώ σε εξέλιξη είναι η διεξαγωγή δωρεάν γρήγορων τεστ covid στους εκπαιδευτικούς. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε σήμερα ότι προτεραιότητα είναι και το άνοιγμα της Γ` Λυκείου.

Έπειτα από δύο μήνες τηλεκπαίδευσης, οι μαθητές δημοτικών και νηπιαγωγείων επιστρέφουν αύριο Δευτέρα στις τάξεις τους, με αυξημένα μέτρα προστασίας.

Όλοι οι χώροι των σχολείων θα καθαρίζονται επιμελώς τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, οι αίθουσες θα αερίζονται συχνά, ενώ τα επιπλέον μέτρα πρόληψης συνίστανται στην αποφυγή συγχρωτισμού κατά την έλευση και αποχώρηση των μαθητών.

Στόχος είναι να ανοίξουν σταδιακά και οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης, όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η επιδημιολογική εικόνα

Ανησυχία υπάρχει για την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η Αττική. Τα κρούσματα των γιορτών άλλωστε, θα φανούν τις επόμενες μέρες και, θα κρίνουν τη διάρκεια του lock down. Το 35% – 40% των προσβληθέντων είναι ασυμπτωματικοί, ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται είναι από 40 έως 60 ετών. Την προτροπή προς τους γονείς να αποφεύγουν τις συναθροίσεις έξω από τα σχολεία απευθύνει η επιστημονική επιτροπή. Έκκληση απευθύνεται και στους νέους να προστατεύουν τα μέλη των οικογενειών τους. Σε πολλές περιοχές της χώρας πραγματοποιούνται rapid τεστ και Drive throug.

Η πλατφόρμα των εμβολιασμών

Τη σταδιακή αύξηση της δυνατότητας εμβολιασμού, με άμεσο στόχο τα 17.500 εμβόλια ημερησίως από τις 20 Ιανουαρίου, προβλέπει το εθνικό εμβολιαστικό σχέδιο. Αύριο ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα emvolio.gov.gr