«Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, τα μισά εστιατόρια και ξενοδοχεία θα χρεοκοπήσουν αν δεν λάβουν από τώρα κάποια αποζημίωση», αναφέρει η ομοσπονδία εστιατόρων και ξενοδόχων GastroSuisse.

Η ομοσπονδία, αφού ρώτησε περίπου 4.000 ιδιοκτήτες εστιατορίων και ξενοδοχείων, εκτιμά ότι το 98% από αυτούς χρειάζονται κατεπειγόντως οικονομική στήριξη. «Απειλείται η ύπαρξή τους αν δεν λάβουν τώρα χρήματα», τόνισε ο πρόεδρος της GastroSuisse, Καζιμίρ Πλάτσερ.

Ωστόσο, η ελβετική κυβέρνηση πιθανότατα θα παρατείνει το κλείσιμο των μπαρ, των εστιατορίων και των χώρων ψυχαγωγίας, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, με την ελπίδα ότι θα μειωθούν τα κρούσματα της Covid-19 και οι θάνατοι.

Οι περιορισμοί αυτοί επρόκειτο αρχικά να αρθούν στις 22 Ιανουαρίου.

Η Ελβετία, μια χώρα 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων, καταγράφει καθημερινά περίπου 4.000 κρούσματα της Covid-19.

Την Παρασκευή τα κρούσματα ανέρχονταν συνολικά σε 476.000 και οι θάνατοι σε 7.545.

Τον Οκτώβριο, όταν άρχισε να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις το δεύτερο κύμα της πανδημίας, η GastroSuisse προειδοποιούσε ότι κινδύνευαν να χαθούν 100.000 θέσεις εργασίας στον τομέα αυτόν.

Τους δύο τελευταίους μήνες του έτους σχεδόν το 60% των επιχειρήσεων του τομέα αναγκάστηκαν να μειώσουν το προσωπικό τους, μετά τις απολύσεις της άνοιξης και δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και τρίτο κύμα απολύσεων.

Από την πλευρά της η USAM, το συνδικάτο που εκπροσωπεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελβετία, ζήτησε από την κυβέρνηση να μην παρατείνει, ούτε να ενισχύσει τα μέτρα.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο