Γιατί η επίθεση στο Καπιτώλιο ήταν αναμενόμενη

Η εισβολή του όχλου των υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο δεν θα πρέπει να προκαλεί εντύπωση. Τουλάχιστον όχι σε αυτούς που παρακολουθούσαν εδώ και χρόνια την ανάπτυξη και οργάνωση της ακροδεξιάς σε διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Οι περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν στοχοποιηθεί από εξτρεμιστές οι οποίοι δρουν ανενόχλητα στο διαδίκτυο είναι άπειρες.

Πολύ πριν από τις αμερικανικές εκλογές του 2016, αφροαμερικανές φεμινίστριες ξεκίνησαν το #YourSlipIsShowing, μια καμπάνια ενάντια στα τρολ του Twitter που παρίσταναν αφροαμερικανές χρησιμοποιώντας το ψευδές hashtag #EndFathersDay.

Αργότερα, το 2014, ήρθε το κίνημα του Gamergate (#GamerGate), μια διαδικτυακή εκστρατεία η οποία αφορούσε τον μισογυνισμό και την παρενόχληση γυναικών στην βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών.

Στις 15 Μαρτίου 2019 ένας ένοπλος στο Κράισττσερτς, στη Νέα Ζηλανδία, άνοιξε πυρ σε δυο τζαμιά σκοτώνοντας 49 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 50. Ο 28χρονος δράστης, οπαδός της θεωρίας περί ανωτερότητας της λευκής φυλής μετέδιδε τη μια από τις δυο επιθέσεις ζωντανά στο Facebook Live, για περισσότερο από 15 λεπτά.

Παρόλα αυτά όμως, πολλοί έμειναν έκπληκτοι με αυτό που συνέβη την Τετάρτη στο Καπιτώλιο. Κι όμως, η εισβολή αυτή σχεδιαζόταν εδώ και εβδομάδες στο Διαδίκτυο.

Οι συνέπειες της αδράνειας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης 

Ο όχλος που προσπάθησε να εμποδίσει το Κογκρέσο να επιβεβαιώσει την προεδρική νίκη του Τζο Μπάιντεν έδειξε πώς η βλακεία και ο κίνδυνος των ακροδεξιών πλατφορμών δεν περιορίζεται αποκλειστικά στον εικονικό κόσμο του διαδικτύου, καθώς αυτή τη φορά μετατράπηκε σε πραγματική βία. Οι νεοναζί δεν βρίσκονταν μόνο στο Καπιτώλιο, αλλά και στις ακροδεξιές πλατφόρμες όπου μετέδιδαν ζωντανά εικόνες προς τέρψη δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που παρακολουθούσαν. Ο όχλος διασκέδαζε και λεηλατούσε τις αίθουσες του Καπιτωλίου ενώ την ίδια ώρα μια γυναίκα, οπαδός του Τραμπ και του κινήματος QAnon, τραυματίστηκε από τα πυρά της αστυνομίας και στη συνέχεια υπέκυψε από τα τραύματά της.

Την προηγούμενη χρονιά και εξαιτίας της πανδημίας, είδαμε τις συνέπειες της αδράνειας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όταν πολλοί άνθρωποι παρακαλούσαν τις κοινωνικές πλατφόρμες να πάρουν σοβαρά τους εξτρεμιστές και τους συνωμοσιολόγους.

Το Facebook και το Twitter πήραν μέτρα για να επιβραδύνουν την άνοδο του κινήματος QAnon κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αφού όμως οι θεωρίες συνωμοσίας υπέρ του Τραμπ μπόρεσαν να αναπτυχθούν εκεί τα τελευταία τρία χρόνια. Το κλείσιμο σχετικών λογαριασμών και οι τροποποιήσεις των αλγορίθμων δεν αρκούν και τώρα είναι πολύ αργά για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τους ρατσιστές, τους εξτρεμιστές και τους συνωμοσιολόγους. Επιπλέον, σπάνια έχουν αναφερθεί στο γεγονός ότι αυτά τα ισχυρά συστήματα έχουν λειτουργήσει όπως ακριβώς προβλεπόταν.

Η δημοσιογράφος του MIT Technology Review Abby Ohlheiser μίλησε με ανθρώπους οι οποίοι δήλωσαν ότι αυτό που έγινε στο Καπιτώλιο ήταν αναμενόμενο. Ερευνητές, τεχνολόγοι και ακτιβιστές είπαν ότι οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες έχουν επιλέξει, σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας τους, να μην κάνουν τίποτα ή να ενεργήσουν μόνο αφού οι πλατφόρμες τους έχουν ήδη προκαλέσει τεράστια βλάβη.

Η Ariel Waldman είχε πιέσει το Twitter να αντιμετωπίσει ουσιαστικά το θέμα της διαδικτυακής κακοποίησης το 2008. Ερευνήτριες όπως η Shafiqah Hudson, η I’Nasah Crockett και η Shireen Mitchell παρακολουθούν εδώ και χρόνια πώς ακριβώς λειτουργεί η παρενόχληση και πώς βρίσκει το κοινό σε αυτές τις πλατφόρμες.

Η Έλεν Πάο, η οποία εργάστηκε για λίγο καιρό ως Διευθύνων Σύμβουλος στο Reddit το 2014 και παραιτήθηκε μετά την θέσπιση νέων κανόνων κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης της εταιρείας, αναφέρει ότι η πλατφόρμα έκλεισε τον λογαριασμό r /The_Donald τον Ιούνιο του 2020, μετά από στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί και τα οποία αποδείκνυαν ότι ο δημοφιλής πίνακας μηνυμάτων υπέρ του Τραμπ χρησίμευσε ως χώρος οργάνωσης εξτρεμιστών.

Μέχρι τότε βέβαια, πολλοί από τους χρήστες του είχαν ήδη εγκαταλείψει το Reddit για το TheDonald.win, ένα ανεξάρτητο φόρουμ που δημιουργήθηκε από τους ίδιους ανθρώπους που είχαν δημιουργήσει το προηγούμενο προφίλ. Οι σελίδες του ήταν γεμάτες με δεκάδες μηνύματα που υποκινούσαν σε βία πριν από τη συγκέντρωση της Τετάρτης.

Φυσικά, το Facebook, το Twitter και το YouTube δεν εφηύραν τις συνωμοσιολογίες ή τις εξτρεμιστικές ιδεολογίες. Αλλά οι μηχανισμοί αυτών των πλατφορμών έχουν σχεδιαστεί για να προσελκύσουν πολύ μεγάλα ακροατήρια σε πολύ σύντομα χρονικό διάστημα και τελικά να «στρατολογήσουν» και να ριζοσπαστικοποιήσουν νέους χρήστες. Ακόμη και όταν ήταν σαφές αυτό που συνέβαινε, οι τεχνολογικές εταιρείες επέλεξαν να κάνουν το ελάχιστο ή και να μην παρέμβουν καθόλου.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στο κτίριο του Καπιτωλίου, οι άνθρωποι παρακολουθούν με ανησυχία τις αντιδράσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ακόμη και τώρα που το Twitter και το Facebook έχουν μπλοκάρει τους λογαριασμούς του Αμερικανού προέδρου, η κακοποίηση, η σεξουαλική παρενόχληση, οι θεωρίες συνωμοσίας και ο ρατσισμός θα εξακολουθήσουν να επωφελούνται από αυτές τις πλατφόρμες.

ΠΗΓΗ: Technologyreview