Βαριά σκιά στις έννοιες της ελευθερίας και της Δημοκρατίας, όπως ενσαρκώθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφήνει η εισβολή φανατικών οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ, που προκάλεσε σοκ σε όλο τον πλανήτη. Η επόμενη ημέρα μετά τις τέσσερις ώρες χάους στην Ουάσιγκτον είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς η χώρα βιώνει τον πιο φοβερό διχασμό στην ιστορία της.

Τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί μετά τον χθεσινοβραδινό εφιάλτη είναι τα εξής:

– Ο Τζο Μπάιντεν, είναι και επισήμως πρόεδρος καθώς το Κογκρέσο επικύρωσε την εκλογή του

Ντόναλτ Τραμπ μετά την κατακραυγή μιλάει για ομαλή μετάβαση στην εξουσία

-Σενάρια κάνουν λόγο για ανάληψη της Προεδρίας των ΗΠΑ από τον Μάικ Πένς έως τις 20 Ιανουαρίου, με ενεργοποίηση της 25ης τροπολογίας του Συντάγματος.

Βίντεο «καίνε» την αστυνομία – Πώς κατάφεραν και εισέβαλαν στο Καπιτώλιο

Όλη η ευθύνη για την ασφάλεια είχε πέσει αρχικά στην αστυνομία του Καπιτωλίου, μια δύναμη 2.000 ατόμων. Ο αριθμός των αστυνομικών σε υπηρεσία και το επιχειρησιακό σχέδιο δεν ήταν αρκετά για να αποτρέψουν αυτό που έγινε, αν και ήταν γνωστό ότι ο Τραμπ συγκέντρωνε κόσμο.

Το πρώτο πλάνο που παρουσιάστηκε από πολύ νωρίς στο τουίτερ και έδειχνε ότι κάτι δεν πάει καλά με την ασφάλεια ήταν οι δεκάδες διαδηλωτές που έτρεχαν προς το κτήριο του Καπιτωλίου. Δεν πέρασαν στο μπροστινό μέρος που φυλασσόταν πιο καλά αλλά από την πίσω πλευρά. Σε ένα βίντεο μάλιστα οι λιγοστοί αστυνομικοί φαίνονται να επιτρέπουν στους διαδηλωτές να περάσουν τα κιγκλιδώματα.

Μάλιστα αναλυτές σχολιάζουν ότι από τη στιγμή που ο όχλος έφτασε στα σκαλιά, οι αστυνομικοί ήταν αδύνατο να τους συγκρατήσουν από τις πόρτες και τα παράθυρα που είναι πάρα πολλά στο κτήριο.

Αλλά και στο εσωτερικό του Καπιτωλίου υπάρχει βίντεο που δείχνει αστυνομικό να μην μπορεί να σταματήσει τους διαδηλωτές. Σε ένα άλλο στιγμιότυπο ένας ένστολος βγάζει σέλφι με διαδηλωτή. Όταν άρχισαν να ρίχνουν δακρυγόνα και να κλείνουν τις πόρτες με έπιπλα ήταν πια πολύ αργά.

Αυτό που σημειώνουν αναλυτές είναι ότι καθυστέρησαν πολύ οι ενισχύσεις. Πέρασε περισσότερο από μία ώρα για να κινητοποιηθεί η εθνοφρουρά μετά από εντολή του δημάρχου της Ουάσιγκτον, ενώ τους άντρες των ειδικών δυνάμεων του FBI τους είδαμε πολύ αργότερα στο εσωτερικό του Καπιτωλίου.

Το προφίλ των εισβολέων

Ακροδεξιοί, οπαδοί θεωριών συνωμοσίας, υπέρμαχοι της οπλοφορίας και οπλοχρησίας, ο όχλος που εισέβαλε στο κτήριο του Καπιτωλίου που ακολουθεί τυφλά τον Ντόναλντ Τραμπ και υπακούει στα- μέσω τουίτερ -κελεύσματά του

Κρατούν σημαίες του Νότου, παίρνουν σέλφι, φωτογραφίζονται με αγάλματα, κρέμονται από εξώστες. Οι περισσότεροι είναι μέλη των ακροδεξιών κοινωνικών δικτύων parler και gab όπου μπορούν χωρίς περιορισμούς να εκφράζουν το μίσος και τις θεωρίες συνωμοσίας τους.

“Το κίνημα “Gab” ξεκίνησε από συντηρητικούς, που δεν ήταν ικανοποιημένοι με τον τρόπο που συγκεκριμένοι αλγόριθμοι διαχειρίζονται τη ρητορική μίσους στη “Silicon Valley”. Ήταν μια πολύ φιλελεύθερη άποψη. Δημιούργησαν το “gab.com” που συγκέντρωσε όλους τους χρήστες που αποκλείστηκαν από άλλες πλατφόρμες, αναφέρει ο αναλυτής τεχνολογίας, Ιαν Γουίσινγκραντ.

Στο μεταξύ, μέσα σε ελάχιστα λεπτά ο εκκεντρικός κερασφόρος έγινε το πρόσωπο της ημέρας. Ο Τζέϊκ Αντζελι θυμίζει ήρωα περιπετειών της άγριας δύσης