Πρόγραμμα επιδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να καλύψουν τα δάνειά τους σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Επιπλέον τις επόμενες μέρες θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την καταβολή των 400 ευρώ σε επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Το ζήτημα θα συζητηθεί σε περίπου δύο εβδομάδες με τους Θεσμούς.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να στηριχθούν όσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις εμφανίζουν σημαντική πτώση του τζίρου και παράλληλα έχουν κάποιο δάνειο, είτε κόκκινο, είτε πράσινο.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα πληρωθεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων η αποζημίωση 50% για τις απώλειες ενοικίων του Νοεμβρίου, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να πληρωθούν μέχρι το τέλος του μήνα και οι αποζημιώσεις για το Δεκέμβριο. Τον Μάρτιο, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, θα τρέξει ο έκτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής, που θα φορά το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου.

Στο τέλος του μηνός, εν τω μεταξύ, αναμένεται η πληρωμή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ στους επιστήμονες.

Το μέτρο αφορά, μεταξύ άλλων, δικηγόρους, λογιστές, γιατρούς, μηχανικούς και συμβολαιογράφους

Οι δικαιούχοι υπολογίζονται σε περίπου 100.000 άτομα, οι ηλεκτρονικές αιτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα και εφόσον ξεπεράσουν τα 40 εκατ. ευρώ, τότε θα μπει το κριτήριο της μείωσης τζίρου.

Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος, Κατερίνα Γράβου, Ρεγγίνα Σαβούρδου

Πηγή: ΕΡΤ