Στα νοσοκομεία της Βρετανίας υπάρχουν σήμερα 50 τοις εκατό περισσότεροι

ασθενείς με κορονοϊό από ό,τι υπήρχαν στην κορύφωση του πρώτου

κύματος τον περασμένο Απρίλιο.

Σύμφωνα με τον Σάιμον Στίβενς, διευθυντή του ΕΣΥ Αγγλίας «αυτό ισχύει σε κάθε περιοχή της χώρας και αυτός ο αριθμός επιταχύνεται πολύ γρήγορα». Οπως ανέφερε, ειδικότερα στο Λονδίνο η κατάσταση είναι «πολύ σοβαρή» με το νέο στέλεχος του Covid.

Τα νοσοκομεία στο Λονδίνο δέχονται 800 ασθενείς με COVID19 την ημέρα, κάτι που ισοδυναμεί με ένα ολόκληρο νοσοκομείο όπως το St Thomas Hospital. Τα νοσοκομεία πλέον επεκτείνουν τις μονάδες κρίσιμης νοσηλείας, έτσι ώστε να μπορεί η χωρητικότητα να αυξηθεί όταν αυτό είναι απαραίτητο.

Νέο θλιβερό ρεκόρ θανάτων ανακοινώθηκε σήμερα από την κυβέρνηση

1.162 άτομα έχουν πεθάνει.  Αυτό είναι το υψηλότερο ημερήσιο σύνολο που αναφέρθηκε από τις 21 Απριλίου, οπότε είχαν καταγραφεί 1.224 θάνατοι.

Σύμφωνα με βρετανικές στατιστικές έως σήμερα 94,000 έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές του COVID19. Τα κρούσματα που αναφέρθηκαν σήμερα ανέρχονται στις 52,618.

Επιτάχυνση εμβολιασμών

Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου Covid, δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός. Αυτοί “θα έχουν κάποιο βαθμό ανοσίας εντός των επόμενων δύο έως τριών εβδομάδων”.

Σύμφωνα με τον Μπόρις Τζόνσον “Έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα υπάρχουν πάνω από 1.000  ιατρικά τοπικά κέντρα που θα χορηγούν εμβόλια. 223 τοποθεσίες νοσοκομείων, επτά γιγαντιαία κέντρα εμβολιασμού και ένα πρώτο κύμα 200 κοινοτικών φαρμακείων. Αν όλα πάνε καλά, αυτά μαζί πρέπει να έχουν την ικανότητα να χορηγούν εκατοντάδες χιλιάδες εμβόλια την ημέρα έως τις 15 Ιανουαρίου».

Στη μάχη του εμβολιασμού έχει επιστρατευτεί η βοήθεια ειδικών τμημάτων του βρετανικού στρατού. Ομάδες Άμεσης Απόκρισης για Εμβολιασμό που  αποτελούνται από έξι στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε στην Αγγλία σε σύντομο χρονικό διάστημα εάν αυτό απαιτηθεί.

Ο Ταξίαρχος Φιλ Πρόσερ, Διοικητής Στρατιωτικής Υποστήριξης του Προγράμματος Διάθεσης Εμβολίων είπε ό,τι “το έργο που έχει γίνει, στις τριάντα ημέρες λειτουργίας αυτού του προγράμματος, έχουμε παραδώσει πάνω από 1,26 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, εκατοντάδες εκατομμύρια αναλώσιμα είδη και δημιουργήσαμε 769 κέντρα εμβολιασμού.

Αυτό ισοδυναμεί με τη δημιουργία μιας μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ σε λιγότερο από ένα μήνα και την επόμενη εβδομάδα θα αυξήσουμε το αποτύπωμά μας κατά 20% παραπάνω”.

Ελπίδα στα νέα φάρμακα 

Επιπλέον βρετανική κλινική δοκιμή απέδειξε ότι δύο φάρμακα ρευματοειδούς αρθρίτιδας, το tocilizumab και το sarilumab αποτελούν αποτελεσματικές θεραπείες για το Covid-19.

Στο εξής τα βρετανικά νοσοκομεία ενθαρρύνονται να παρέχουν στους ασθενείς της ΜΕΘ τοκιλιζουμάμπη, η οποία φαίνεται να μειώνει τα ποσοστά θνησιμότητας κατά 24% ενώ και τα δύο φάρμακα φάνηκε να μειώνουν την παραμονή των ασθενών στην εντατική μονάδα θεραπείας κατά δέκα μέρες.