Έντεκα χρόνια ταλαιπωρίας και απογοήτευσης ζουν οι δικαιούχοι των σπιτιών του συγκροτήματος των Εργατικών Κατοικιών στον Άη Γιάννη Κέρκυρας, αφού αν και μετά από κλήρωση είχαν αποκτήσει στα χαρτιά το νέο τους σπίτι, όμως καθυστερήσεις, παλινωδίες, επανασχεδιασμοί και πισωγυρίσματα αποτελούν την τροχοπέδη στο να τους παραδοθούν τα κτίρια.

Πριν από δύο μήνες το εργοτάξιο είχε επισκεφθεί ο νέος πρόεδρος του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, ο οποίος μετά από συζητήσεις και διαβουλεύσεις με τον εργολάβο αλλά και τις συναρμόδιες υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης και των οργανισμών κοινής ωφελείας, είχε ανακοινώσει πως τα πρώτα σπίτια επρόκειτο να παραδοθούν έως το τέλος του έτους.

Οι εκπρόσωποι των δικαιούχων κάνουν λόγο για νέες καθυστερήσεις από τον εργολάβο κατασκευής των σπιτιών, την ώρα που οι υποδομές για τις οποίες αρμόδιοι είναι ο ΔΕΔΔΗΕ, ο ΟΤΕ και η Επιχείρηση Ύδρευσης, έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Ακόμα και για τα σπίτια, στα περισσότερα απομένουν μερεμέτια, όμως, οι ρυθμοί εργασιών είναι πολύ χαμηλοί.

«Μας είχαν πει ότι έως το τέλος του Δεκεμβρίου, θα είχαν παραδοθεί με το κλειδί στο χέρι οι πρώτες 60 κατοικίες στους οικιστές από τις 170 συνολικά και έως το τέλος Μαρτίου, θα παραλάμβαναν τα σπίτια τους σταδιακά και οι επόμενοι», δηλώνει στην ΕΡΤ η εκπρόσωπος των δικαιούχων, Ανδριάνα Κοσκινά, η οποία συμπληρώνει: «Δεν έχουμε έως τώρα απάντηση αλλά βλέπουμε οι ίδιοι από μόνοι μας τι συμβαίνει, ο εργολάβος δεν εκτελεί όπως πρέπει τις υποχρεώσεις του. Και τώρα, για μικρομερεμέτια, δεν παραδίδονται τα σπίτια τους δικαιούχους».

«Δε φαίνεται προοπτική, γιατί όλοι βλέπουμε εδώ ότι δουλεύουν πολύ λίγοι εργάτες για να αποπερατωθούν. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτός ο χειμώνας στην Κέρκυρα είναι πάρα πολύ δύσκολος, με πολύ ακριβά ενοίκια, μία κακή τουριστική χρονιά και πολύ κόσμο να μην έχει εισόδημα αφού δεν δούλεψε φέτος», δηλώνει από την πλευρά της η δικαιούχος, Τζένη Σκέμπρη, η οποία εκφράζει την απογοήτευσή της βλέποντας εδώ και δέκα χρόνια το έργο να καρκινοβατεί και τα σπίτια να σαπίζουν.

Στην Κέρκυρα αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες νέα επίσκεψη του προέδρου του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με επικοινωνία των κατοίκων με κυβερνητικά στελέχη, ώστε να ασκηθεί πίεση για να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις για παράδοση των πρώτων σπιτιών. Μέχρι τότε, δικαιούχοι που έχουν εδώ και χρόνια αφήσει τα παλιά τους σπίτια με την προοπτική της σύντομης παράδοσης των νέων τους σπιτιών, δηλώνουν πως οι αντοχές τους έχουν εξαντληθεί.

«Δεν έχουμε οικονομικές αντοχές.  Έχουμε όλοι αλλάξει τις ζωές μας, έχουμε φύγει από τα σπίτια μας με την προοπτική της άμεσης παράδοσης των δικών μας σπιτιών», μας λέει η δικαιούχος Ε. Μαρκάτη και προσθέτει: «Εγώ προσωπικά έχω μετακομίσει σε μία γκαρσονιέρα και έχω βάλει τα υπάρχοντά μου σε μία αποθήκη. Αν δεν υπήρχε το ενδεχόμενο να πάρουμε αυτό το σπίτι, θα είχαμε κανονίσει και εμείς τη ζωή μας διαφορετικά».