«Στη χώρα μας ο εμβολιασμός εξελίσσεται κανονικά και προγραμματισμένα και πιστεύουμε ότι με τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα η χώρα μας θα ανταποκριθεί άριστα στην μεγάλη απειλή του κορονοϊού», δήλωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στην ενημέρωση για την εμβολιαστική κάλυψη κατά της νόσου COVID-19, προσθέτοντας πως μέσα στον Ιανουάριο αναμένονται τα εμβόλια της Moderna «και ίσως να είναι ταχεία και η έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας ειδικά για το εμβόλιο της AstraZeneza η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι είναι ένα εμβόλιο «που το περιμέναμε με αγωνία και ανυπομονησία γιατί έχει πολλά πλεονεκτήματα. Πρώτον γιατί είναι σταθερό στις συνήθεις θερμοκρασίες φύλαξης, δεύτερον γιατί είναι φτηνό, και τρίτον γιατί μπορεί να παραχθεί σε τεράστιες ποσότητες ώστε να καλύψει ευρέως πληθυσμούς εμβολιαστικά».

«Φαίνεται όμως, χωρίς να είναι ακόμη τεκμηριωμένο ότι αυτό το εμβόλιο μπορεί να εμποδίζει την μετάδοση του ιού από ένα εμβολιασμένο άτομο όταν αυτό μολύνεται εκ νέου με τον κορονοϊό», τόνισε.

Η κ. Θεοδωρίδου σημειώνει ότι βάσει αξιολόγησης η αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εμβολίου είναι της τάξης του 70%. Δίνεται σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα που αρχικά είχε καθοριστεί στις 4 εβδομάδες, τις τελευταίες μέρες ωστόσο οι επιστήμονες σκέφτονται η δεύτερη δόση να δοθεί μέχρι και μετά από 12 εβδομάδες.

«Πρόκειται για ένα εμβόλιο με διαφορετική τεχνολογία από αυτό της Pfizer που χρησιμοποιεί έναν ιικό φορέα, έναν ιό εξασθενημένο, ο οποίος είναι ένα είδος «ταχυδρόμου» που μεταφέρει το γενετικό αποτύπωμα του ιού στο ανθρώπινο κύτταρο για την παραγωγή της πρωτεϊνης που δημιουργεί την ανοσολογική αντίδραση στον οργανισμό», επισημαίνει η κ. Θεοδωρίδου.

Πηγή: ΕΡΤ1