Η Ελλάδα θα συνεχίσει και το 2021 να αποτελεί πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, διαμηνύει η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας με αφορμή την έλευση του νέου έτους. Την ίδια ώρα, η τουρκική ηγεσία συνεχίζει τα επικοινωνιακά της τερτίπια, με αιχμή τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Με διπλωματικές πρωτοβουλίες, τιμώντας τις συμμαχίες της, και συμμετέχοντας στις αποφάσεις που αφορούν στην γειτονιά της, η Ελλάδα θα συνεχίσει να παράγει ειρήνη και σταθερότητα στην ευαίσθητη περιοχή μας, έτοιμη να συμβάλλει στην ειρηνική διευθέτηση κάθε διαφοράς.

«Στα εθνικά μας θέματα επιδείξαμε αποφασιστικότητα και ψυχραιμία απέναντι στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Διαφυλάξαμε την κυριαρχία μας, ενεργοποιήσαμε καίριες συμμαχίες και αναδείξαμε τον μείζονα ρόλο της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Από κοινού με τους εταίρους μας, συμμετέχουμε στη χάραξη του ευρωπαϊκού μέλλοντος, χωρίς να χάνουμε την ταυτότητά μας» τόνισε στο μήνυμά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Απέναντι σε όλα αυτά, η Ελλάδα έμεινε όρθια. Στον Έβρο, ασφάλισε τα σύνορά της. Στο Αιγαίο, προστάτεψε και ανακούφισε τα νησιά της. Στην Ανατολική Μεσόγειο, περιφρούρησε τα δικαιώματά της… Στο γύρισμα του χρόνου, λοιπόν, έχουμε τα εφόδια ώστε να μετουσιώσουμε την εμπειρία του 2020 σε δύναμη για το 2021» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με αφορμή την αλλαγή του χρόνου η τουρκική ηγεσία θριαμβολόγησε για τα επιτεύγματα του 2020.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετέχοντας στην πρώτη προσευχή του έτους στην Αγία Σοφία χαρακτήρισε την μετατροπή του Ιερού Ναού σε τέμενος ως το κορυφαίο γεγονός του 2020.

«Εγώ δεν διαβάζω την εφημερίδα Σοζτζού. Κανείςδεν πρέπει να δίνει λεφτά για να την αγοράσει. Η Αγία Σοφία είναι το κορυφαίο θέμα, το στέμμα του 2020» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να εστιάσει στην Αγία Σοφία και στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του προς τον τουρκικό λαό.

Η Αθήνα διευρύνει τις συμμαχίες της με νέες συνεργασίες ενισχύοντας τις υπάρχουσες. Με φωτογραφία της Ακρόπολης υποδέχθηκε το νέο έτος ο Μάικ Πομπέο. Σε ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας ανέφερε: «Καλή χρονιά. Γιορτάζουμε την έλευση του 2021 σε ολόκληρο τον κόσμο, ο κόσμος επωφελήθηκε από την κυβερνητική μας θητεία».

Σε πλήρη επαγρύπνηση πέρασαν την Πρωτοχρονιά τα εντεταλμένα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής βρέθηκε στην Κω, ενώ στην αλλαγή του χρόνου διανυκτέρευσε στο Φαρμακονήσι διαπιστώνοντας άριστη διαλειτουργικότητα ΠΝ και ΛΣ στη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης