Ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 είναι μια νέα διαχωριστική γραμμή που θα χωρίζει αυτούς που έχουν εμβολιαστεί από τους υπόλοιπους. Όσοι εμβολιαστούν, θα αντιμετωπίζουν πιθανόν λιγότερα εμπόδια όταν θα θέλουν να ταξιδέψουν και ίσως έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους όπως γραφεία, σχολεία, εστιατόρια, κλπ. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να συνεχίσουν να συμμορφώνονται με τους εκάστοτε ταξιδιωτικούς περιορισμούς, την υποχρεωτική «καραντίνα» και τα διαγνωστικά τεστ.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες της τεχνολογίας της υγείας στηρίζουν την ανάπτυξη και τη χρήση ψηφιακών «διαβατηρίων εμβολίων», δηλαδή μιας εφαρμογής smartphone που θα πιστοποιεί τον εμβολιασμό του ταξιδιώτη. Τα διαβατήρια εμβολίων θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά με τον κίνδυνο να υπάρξει διάκριση εναντίον των ατόμων που δεν έχουν πρόσβαση ούτε στον εμβολιασμό ούτε στην τεχνολογία που τον πιστοποιεί.

Τι είναι το διαβατήριο εμβολίου;

Δεν πρόκειται για ένα διαβατήριο με την συμβατική έννοια αλλά για την απόδειξη εμβολιασμού. Στις ΗΠΑ και την ΕΕ έχει ήδη πραγματοποιηθεί η πρώτη φάση εμβολιασμού των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και των ηλικιωμένων. Όσοι εμβολιάζονται, λαμβάνουν μια κάρτα που παρέχει πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο που τους χορηγήθηκε και για τυχόν απαιτούμενες επισκέψεις παρακολούθησης. Αυτές οι κάρτες είναι παρόμοιες με τις κίτρινες κάρτες εμβολιασμού που χορηγούνται σε κάποιον που θέλει να ταξιδέψει σε ορισμένες χώρες.

Ένα διαβατήριο εμβολίου είναι κάτι σαν ψηφιακή ταυτότητα. Θεωρητικά, οι εργοδότες ή τα αεροδρόμια θα μπορούν να σαρώσουν μια εφαρμογή ή έναν κωδικό QR που θα αποδεικνύει εάν ο ταξιδιώτης έχει εμβολιαστεί ή όχι.

Πρόκειται για μια παρόμοια ιδέα με τα «διαβατήρια ασυλίας» που είχε συζητηθεί στην αρχή της πανδημίας, όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε προειδοποιήσει τότε τις κυβερνήσεις να μην τα εκδώσουν καθώς η ακρίβειά τους δεν μπορούσε να διασφαλιστεί.

Τα διαβατήρια εμβολίων θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για την αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων εμβολίων κατά της Covid-19. «Η αξιόπιστη απόδειξη εμβολιασμού θα είναι απαραίτητη για τη δημόσια υγεία και συγκεκριμένα για τις μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητά του, τον αντίκτυπο ή την παρακολούθηση των ανεπιθύμητων παρενεργειών μετά τον εμβολιασμό», δήλωσε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο Newsweek.

Πότε θα είναι διαθέσιμα;

Τα διαβατήρια εμβολίων δεν είναι ακόμη ευρέως διαθέσιμα, αλλά πολλές ιδιωτικές εταιρείες και κυβερνητικοί φορείς εργάζονται πάνω σε διαφορετικές εκδόσεις που θα αρχίσουν να εμφανίζονται ευρέως το πρώτο εξάμηνο του 2021. Το CommonPass