Έμαθε, όπως και οι υπόλοιποι συγχωριανοί του, από γενιά σε γενιά τον τρόπο να διατηρούν τα ήθη και τα έθιμα. Με καταγωγή από το Νέο Σιδηροχώρι ο Γιάννης Κυριαζής, δικηγόρος, αιρετός στο Δήμο Κομοτηνής,πρόεδρος στο ΔΗΠΕΘΕ , άλλοτε μέσα από τον Μορφωτικό Όμιλο του Νέου Σιδηροχωρίου κι άλλοτε μέσα από τους συλλόγους και τις ομάδες του χωριού. Αυτή η περίοδος του Δωδεκαημέρου δεν αποτελεί εξαίρεση. Τους υπενθυμίζει πολύ έντονα, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες», κάποιες συνήθειες, που ακόμη και σήμερα καλά κρατούν. «Εκείνο που συνηθίζονταν και κάπως διατηρείται ακόμη είναι η εκτροφή ενός γουρουνιού από κάθε οικογένεια για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών των μελών της».

Με καταγωγή από το Νέο Σιδηροχώρι ο Γιάννης Κυριαζής, δικηγόρος, αιρετός στο Δήμο Κομοτηνής,πρόεδρος στο ΔΗΠΕΘΕ

«Ήταν μια ξεχωριστή ιεροτελεστία και χαρά για μικρούς (που έπαιρναν τη φούσκα) και τους μεγάλους που απολάμβαναν τους μεζέδες και την καλή παρέα». δηλώνει και εξηγεί ότι: «Με αυτό το κρέας έκαναν και τα διάφορα φαγητά: Την Μπάμπω, τον καβουρμά, τις τσιγαρίδες, τα λουκάνικα κ.α. για όλο το Δωδεκαήμερο και όχι μόνο».

Υπενθυμίζει μάλιστα, πως μια έκδοση του 2006, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του «Πολυχρόνιου Δημοτικού Σχολείου» του Νέου Σιδηροχωρίου της Ε΄και της ΣΤ’ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου με τη συμβολή της δασκάλισσας, της Αναστασίας Κυριαζή αναφέρεται στο πολιτισμό, στα ήθη, στα έθιμα και στις παραδόσεις του χωριού ξεκινώντας από την παλιά πατρίδα και φτάνοντας στην σημερινή κοινωνία του χωριού. «Είναι ένας θησαυρός πληροφοριών.Μια εξαιρετική δουλειά, με την οποία μαθαίνουν οι νέοι και θυμούνται οι παλαιότεροι.» σημειώνει με συγκίνηση ο κος Κυριαζής, ευχόμενος «Χρόνια πολλά! Ευτυχισμένο κι ειρηνικό το νέο Έτος σε όλους τους συνδημότες του», με την ελπίδα, «να βοηθήσει το νέο έτος να αντιμετωπίσουν όλοι τη λαίλαπα του κορονοϊου. Να επανέλθουμε σε κανονικότητα και να πάρουμε τις ζωές μας πίσω».

Μάλιστα, δεν παραλείπει να απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι προσεκτικοί εφαρμόζοντας πιστά τα μέτρα. «Να μην παρεκκλίνουμε από τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών», τονίζει προσθέτοντας «να μην ξεχάσουμε τον συνάνθρωπό μας. Αυτές οι μέρες είναι μέρες αγάπης κι αλληλεγγύης. Να τείνουμε λοιπόν το χέρι μας, τον δικό μας παρηγορητικό λόγο στον συνάνθρωπό μας που το χρειάζεται». Καταλήγει μάλιστα με την σημείωση: «Οι οργανωμένες κοινωνίες έχουν τους θεσμούς, που στηρίζουν την ανθρώπινη αδυναμία, αλλά κι εμείς σαν άνθρωποι έχουμε το χρέος μας απέναντι στο συνάνθρωπο μας».

Φώτο:Γιάννης Κυριαζής

Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου