Το σύστημα κακοκαιρίας του περασμένου Σαββατοκύριακου, ήταν αρκετά βαθύ και οργανωμένο, αφήνοντας έτσι πίσω του κατάλοιπα αστάθειας, τα οποία στα δυτικά κυρίως θα αφήνουν βροχές μέχρι και το τέλος της εβδομάδας…

Από την άλλη, οι δυο αντικυκλώνες (συστήματα υψηλών πιέσεων) οι οποίοι περικυκλώνουν τη χώρα μας από τα δυτικά και τα ανατολικά της, είναι η αιτία που δεν μπορούν να φτάσουν οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες από τη Βόρεια και Κ. Ευρώπη σε εμάς, ρίχνοντας τη θερμοκρασία σε πιο χειμερινά και φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Παρόλα αυτά όμως, δε θα λείψουν οι βροχές και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, ενώ το Σαββατοκύριακο αναμένεται νέα κακοκαιρία η οποία θα συνοδεύεται και από μια «μίνι» ψυχρή εισβολή, ρίχνοντας έτσι λίγο τη θερμοκρασία από την Παρασκευή, ενώ σύμφωνα με τα τωρινά στοιχεία, πραγματικό χειμώνα φαίνεται ότι περιμένουμε από τα Θεοφάνια και μετά.

Επιπλέον, θα επιμείνουν οι πολύ ισχυροί νοτιάδες στα πελάγη, διατηρώντας την υγρασία σε υψηλά επίπεδα και μην επιτρέποντας στον υδράργυρο να πέσει πολύ χαμηλά.

ΣΗΜΕΡΑ

Στα δυτικά θα έχουμε βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες, που το βράδυ στο Β. Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δ. Στερεά θα είναι έντονες. Στην υπόλοιπη χώρα, λίγη συννεφιά και κάποιες βροχές στην Α. Μακεδονία και τη Θράκη, το Α. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Οι νοτιάδες, αρκετά ενισχυμένοι, θα φτάνουν στα βόρεια πελάγη και τα 7 μποφόρ τοπικά και η θερμοκρασία δε θα αλλάξει σημαντικά.

ΑΤΤΙΚΗ

Λίγο αυξημένη συννεφιά και κάποιες βροχές μέχρι το μεσημέρι, κυρίως στα βορειοδυτικά του Νομού, ενισχυμένοι νοτιάδες 4-6 μποφόρ και θερμοκρασία έως 18 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ηλιοφάνεια με λίγες συννεφιές, νοτιάδες 3-5 μποφόρ τοπικά και θερμοκρασία έως 17 βαθμούς.

ΑΥΡΙΟ (ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ)

Κατά τόπους αυξημένη συννεφιά με τοπικές βροχές και κυρίως στα δυτικά, την Α. Μακεδονία, τη Θράκη και το Α. Αιγαίο σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς τοπικά ισχυρές το πρωί στα δυτικά και το απόγευμα στα βορειοανατολικά, ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν στα βορειοδυτικά ορεινά. Οι νοτιάδες θα συνεχίσουν ισχυροί να φτάνουν τα 4-6 και στα πελάγη τοπικά τα 7 μποφόρ, με σταδιακή όμως εξασθένηση από το απόγευμα και θα πέσει λίγο η θερμοκρασία στα βορειοδυτικά.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ) – ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ

Στο Α. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα θα έχουμε πάλι βροχές και το πρωί μεμονωμένες καταιγίδες, στην υπόλοιπη χώρα όμως ο καιρός θα είναι αρκετά καλός, με μικρή μόνο πιθανότητα για λίγες ασθενείς βροχές στα δυτικά το πρωί και τοπικά περιορισμένη ορατότητα τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά. Οι νοτιάδες δε θα ξεπεράσουν τα 3-5 μποφόρ, αλλά θα πέσει λίγο η θερμοκρασία, κυρίως τη νύχτα.

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΝΕΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Λίγο αυξημένη συννεφιά στα δυτικά και νότια, με τοπικές βροχές και από τη νύχτα στο Ιόνιο καταιγίδες και τοπικά περιορισμένη ορατότητα νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά. Οι νοτιάδες θα φτάσουν από το απόγευμα στο Ιόνιο τα 7 μποφόρ τοπικά, ενώ στο Αιγαίο δε θα ξεπεράσουν τα 3-5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

ΚΥΡΙΑΚΗ

Στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια βροχές και σποραδικές καταιγίδες και αυξημένη συννεφιά με σποραδικές βροχές στην υπόλοιπη χώρα από το απόγευμα. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα βορειοδυτικά, κυρίως, ορεινά. Οι νοτιάδες στο Ιόνιο θα πνέουν θυελλώδεις έως 7-8 μποφόρ, με εξασθένηση από τη νύχτα και στο Αιγαίο από το απόγευμα τοπικά έως 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία δε θα μεταβληθεί σημαντικά.

Παναγιώτα (Πάττυ) Δ. Σπηλιωτοπούλου

Μετεωρολόγος της ΕΡΤ

B.Sc Φυσικός

Μ.Sc Μετεωρολόγος, ΕΚΠΑ

M.Sc Ειδικός στις Στρατηγικές Διαχείρισης Κρίσεων & Καταστροφών (Ακραία Φαινόμενα), ΕΚΠΑ

Μ.Α Δημοσιογράφος, ΕΚΠΑ