Άτομα που πάσχουν από COVID-19 μακράς διαρκείας αναφέρουν ότι οσμίζονται ξαφνικά αηδιαστικές μυρωδιές, όπως ψάρι, θείο και καμένο. Το ασυνήθιστο αυτό σύμπτωμα ονομάζεται παροσμία και μέχρι στιγμής φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο τους νεότερους ασθενείς με COVID-19, καθώς και τους εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη.

Ο χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος, καθηγητής Nirmal Kumar, περιέγραψε τα συμπτώματα της παροσμίας ως «πολύ παράξενα και πολύ μοναδικά» και ήταν ένας από τους πρώτους γιατρούς που αναγνώρισαν την ανοσμία ως σύμπτωμα του κορονοϊού, τον περασμένο Μάρτιο.

Κατά την εξέταση ασθενών που πάσχουν από ανοσμία, ο Kumar παρατήρησε ότι ανάμεσά τους ήταν και άτομα που στην πραγματικότητα είχαν παροσμία. Σε συνέντευξή του στο Sky News, ο καθηγητής είπε ότι οι ασθενείς έχουν οσφρητικές ψευδαισθήσεις, που σημαίνει ότι η αίσθηση της οσμής είναι παραμορφωμένη, με αποτέλεσμα οι μυρωδιές να είναι δυσάρεστες και να προκαλούν αηδία στον ασθενή.

Πρόσθεσε επίσης ότι η ποιότητα της ζωής τους επηρεάζεται πολύ. «Αυτός ο ιός επηρεάζει τα νεύρα στο κεφάλι και συγκεκριμένα, το νεύρο που ελέγχει την αίσθηση της όσφρησης. Αλλά πιθανώς επηρεάζει και άλλα όπως τους νευροδιαβιβαστές, τους μηχανισμούς δηλαδή που στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο», εξηγεί ο Kumar. Για παράδειγμα, μερικοί ασθενείς αναφέρουν ψευδαισθήσεις, διαταραχές του ύπνου, αλλοιώσεις στην ακοή.

Η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση AbScent συλλέγει πληροφορίες από χιλιάδες ασθενείς με ανοσμία και παροσμία σε συνεργασία με το ENT UK και τη Βρετανική Ρινολογική Εταιρεία, για την ανάπτυξη θεραπειών. Οι επιστήμονες συνιστούν σε όσους βιώνουν παροσμία να υποβληθούν στην λεγόμενη «θεραπεία οσμής», για να προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν την αίσθηση της όσφρησης. Σύμφωνα με τον Kumar, πρόκειται για μια θεραπεία η οποία έχει ήδη δώσει κάποια πολλά υποσχόμενα πρώτα δείγματα ως προς την αποτελεσματικότητά της.

ΠΗΓΗ: Skynews